Wykonanie
Coś dla fanów kuchni orientalnej...Katsu to rodzaj panierowania stosowany w kuchni japońskiej. Do panierowania używana jest "
bułka tarta" Panko.Panko jest grubo zmielonym
chlebem bez skórki, który nadaje potrawom lekkość dzięki mniejszemu wchłanianiu tłuszczu. Panko spokojnie można zastąpić pokruszonymi
płatkami kukurydzianymi.Składniki :* 140 g
ryżu,* 2 garście mrożonego
groszku,* 1/2
papryczki chili,* 1
jajko,* 25 g
płatków kukurydzianych,* dwie pojedyncze
piersi z kurczaka ,* ząbek
czosnku,* 1 łyżka pasty Korma,* 1 łyżeczka
sosu sojowego,* 2 łyżki
ketchupu,* 1 łyżka
miodu,* 1 łyżka
mąki kukurydzianej,*
sól,
pieprz,Przygotowanie :
Ryż ugotuj na sypko, na ostatnią minutę gotowania dodaj
groszek.
Papryczkę chili posiekaj i dodaj do
ryżu.
Jajko roztrzep na talerzyku,Na drugi wysyp rozgniecione
płatki kukurydziane.Piersi oprósz
solą i
pieprzem, obtocz w
jajku a następnie w płatkach kukurydzianych.Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Piecz 15-20 minut w zależności od wielkości piersi.W garnku zmieszaj przeciśnięty przez praskę
czosnek, pastę Korma,
sos sojowy,
ketchup,
miód,
mąkę kukurydzianą z 250 ml
wody.Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 5 minut.
Kurczaka potnij na kawałki, podawaj z sosem i ugotowanym
ryżem.