ßßß Cookit - przepis na Kurczak KATSU .

Kurczak KATSU .

nazwa

Wykonanie

Coś dla fanów kuchni orientalnej...
Katsu to rodzaj panierowania stosowany w kuchni japońskiej. Do panierowania używana jest "bułka tarta" Panko.
Panko jest grubo zmielonym chlebem bez skórki, który nadaje potrawom lekkość dzięki mniejszemu wchłanianiu tłuszczu. Panko spokojnie można zastąpić pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
Składniki :
* 140 g ryżu,
* 2 garście mrożonego groszku,
* 1/2 papryczki chili,
* 1 jajko,
* 25 g płatków kukurydzianych,
* dwie pojedyncze piersi z kurczaka ,
* ząbek czosnku,
* 1 łyżka pasty Korma,
* 1 łyżeczka sosu sojowego,
* 2 łyżki ketchupu,
* 1 łyżka miodu,
* 1 łyżka mąki kukurydzianej,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
Ryż ugotuj na sypko, na ostatnią minutę gotowania dodaj groszek.
Papryczkę chili posiekaj i dodaj do ryżu.
Jajko roztrzep na talerzyku,
Na drugi wysyp rozgniecione płatki kukurydziane.
Piersi oprósz solą i pieprzem, obtocz w jajku a następnie w płatkach kukurydzianych.
Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piecz 15-20 minut w zależności od wielkości piersi.
W garnku zmieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę Korma, sos sojowy, ketchup, miód, mąkę kukurydzianą z 250 ml wody.
Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 5 minut.
Kurczaka potnij na kawałki, podawaj z sosem i ugotowanym ryżem.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2013/07/kurczak-katsu.html