ßßß
Składniki :pierś kurczaka2 jajka2 szklanki mąki2 łyżeczki przyprawy do dań chińskich3 czubate łyżeczki chili1 łyżeczka czosnku granulowanegomieszanka warzyw chińskich ( mrożona)1 suszona papryczka chili3 łyżki miodu1,5 łyżki sosu sojowego ciemnego + jedna łyżka3 ząbki czosnkuryżPrzygotowanie :Piersi kurczaka rozbijam na kotlety.Nacieram przyprawą do dań chińskich i czosnkiem granulowanym.Mąkę mieszam z 3 łyżeczkami chili.Jajka mieszam z 2 łyżkami wody.Warzywa podsmażam na oliwie wraz z jedną łyżką sosu sojowego.3 łyżki miodu, 1,5 sosu sojowego, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i jedną posiekaną papryczkę chili , podgrzewam aż sos zacznie się pienić. Wtedy odstawiam.Kurczaka obtaczam w mące, następnie w jajku i ponownie w mące.Smażę na oleju na złoty kolor - około 5 minut z każdej strony.Podaję: warzywa na których układam kurczaka, polewam sosem.I gotowe :)
Inspiracją był przepis ze strony karmelowy.pl