ßßß Cookit - przepis na Pasztet domowy.

Pasztet domowy.

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie piekłam pasztetu i moja mama tego nie robiła... W tym roku nie gotuje dużo na Święta, więc postanowiłam pokombinować i zrobić ten pasztet.
Przepisów w internecie co nie miara... każdy inny, każdy oryginalny. Nie mogąc zdecydować się na jeden konkretny połączyłam kilka razem i tak powstał ten !
Absolutnie nie żałuje, że się podjęłam pieczenia... pasztet jest pycha, dużo lepszy niż sklepowy. Wcale nie wymaga wiele pracy. Myślę, że zrobię jeszcze jakiś z dodatkiem czegoś.. .
Składniki : ( na jedną formę )
* 300 g wołowiny,
* 150 g surowego boczku ,
* 300 g wieprzowiny ,
* 1 cebula,
* 2 liście laurowe,
* 2 ziela angielskie,
* 3 ziarenka pieprzu,
* 1/2 bułki kajzerki,
* 1 jajko,
* sól, pieprz,
* kawałek smalcu / łyżka oliwy,
* kilka plastrów boczku lub słoniny,
Przygotowanie :
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na nieduże kawałki ( 2 cm na 2 cm).
W 3/4 szklanki wody gotować liść laurowy, ziele i pieprz przez około 10 minut, wywaru powinno pozostać trochę mniej niż 1/2 szklanki.
Do dużego garnka włożyć mięso i pokrojony boczek, posolić 1/2 łyżeczki, zalać wywarem.
Gotować na bardzo dużym ogniu około 10 minut, następnie zmniejszyć ogień i dusić do miękkości mięsa ( około 1 godziny ).
Po tym czasie dodać pół bułki i dobrze wymieszać.
Mięso dobrze ostudzić ( najlepiej zostawić je na noc ), zmielić trzy cztery razy.
Gotowe, zmielone mięso doprawić do smaku solą i pieprzem ( można dodać innych przypraw np. gałki muszkatołowej czy majeranku).
Żółtko jajka oddzielić od białka dodać do mięsa i dobrze wymieszać.
Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z mięsem.
Foremkę do pieczenia, natłuścić i wyłożyć plastrami słoniny lub boczku.
Nałożyć farsz i bardzo dokładnie ubić, tak aby nie pozostały pęcherzyki powietrza.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać przez około 1 . 5 godziny.
Gotowy pasztet odstawić do wystygnięcia.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2013/03/pasztet-domowy.html