Wykonanie
![](/Data/Images/www.jusiagotuje.pl\2012_slash_12_slash_carrot-cake-ciasto-marchewkowe/l/1188478580.jpg)
Nigdy bym się nie spodziewała, że ciasto
marchewkowe zostanie jednym z moich ulubionych !Jest pyszne - słodkie, wilgotne i cudownie chrupiące ( dzięki
orzechom ).Ciasto smakowało każdemu kto miał okazję go spróbować ;)Na blogu znajdziecie także przepis na tort
marchewkowy !! O tu :DI never thought that carrot
cake will be one of my favorites!It's delicious - sweet, moist and deliciously crunchy (because the nuts).The
cake tasted anyone who had the opportunity to try it ;)On the blog you will find a recipe for carrot birthday
cake! Here :D
![](/Data/Images/www.jusiagotuje.pl\2012_slash_12_slash_carrot-cake-ciasto-marchewkowe/l/-766251237.jpg)
Składniki : ( na duża blaszkę )* 4 całe
jaja,* 1 i 1/4 szklanki
oliwy,* 2 szklanki
cukru,* 2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego,* 2 szklanki
mąki,* 2 łyżeczki
sody oczyszczonej,* 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,* 1 łyżeczki
soli,* 2 łyżeczki
cynamonu,* 3 szklanki tartej
marchwi ( około 8 dużych sztuk),* 1 szklanka posiekanych
orzechów włoskich,Ingredients: (for large baking
tray)* 4 eggs,* 1 and 1/4 cup
olive oil* 2 cups sugar,* 2 tsp vanilla extract,* 2 cups of
flour,* 2 tsp baking
soda* 2 tsps baking powder* 1 tsp of salt,* 2 tsp cinnamon* 3 cups grated carrots (about 8 large),* 1 cup chopped walnuts,
![](/Data/Images/www.jusiagotuje.pl\2012_slash_12_slash_carrot-cake-ciasto-marchewkowe/l/-1925375986.jpg)
Składniki na polewę :* 175 g miękkiego
masła,* 220 g kremowego
serka,* 400 g
cukru pudru,* 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego,* 1 szklanka posiekanych
orzechów włoskich,Ingredients for the topping:* 175 g soft butter* 220 g cream cheese,* 400 g caster sugar,* 1 tsp vanilla extract,* 1 cup chopped walnuts,
![](/Data/Images/www.jusiagotuje.pl\2012_slash_12_slash_carrot-cake-ciasto-marchewkowe/l/-1969613154.jpg)
Przygotowanie :Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.Blachę na ciasto nasmarować
masłem i wysypać
mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.W dużej misce wymieszać
jajka,
oliwę,
cukier i ekstrakt
waniliowy.W osobnej misce zmieszać suche składniki -
mąkę,
sodę oczyszczoną,
proszek do pieczenia,
sól i
cynamon.Połączyć zawartość obydwu misek.
Marchew obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach a następnie dodać do masy na ciasto razem z posiekanymi
orzechami, wymieszać.Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej brytfanki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 -50 minut ( do czasu aż wykałaczka po wbiciu w ciacho będzie czysta).Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić przez 10 minut, następnie wyjąć na kratkę pozostawić do ostygnięcia.Preparation:Preheat the oven to 180 degrees Celsius.Grease baking
tray with butter and sprinkle with
flour or lay off with baking paper.In a large bowl mix eggs, oil, sugar and vanilla extract.In a separate bowl, mix the dry ingredients -
flour, baking
soda, baking powder, salt and cinnamon.Combine the contents of both bowls.Peel carrots, grate with a
fine mesh and then add to tdought with chopped walnuts and mix.Transfer doght into a prepared
tray and put into the preheated oven, bake for about 40 -50 minutes (until toothpick after pocketing into
cake will be clear).Remove
cake from oven and let cool for 10 minutes, then remove from baking
tray put on grid and allow cool.
![](/Data/Images/www.jusiagotuje.pl\2012_slash_12_slash_carrot-cake-ciasto-marchewkowe/l/-1495329486.jpg)
Przygotowanie polewy :W misce zmiksować
masło,
serek,
cukier puder, ekstrakt
waniliowy do czasu aż masa będzie gładka.Tak przygotowaną masą posmarować ostudzone ciasto.Posypać posiekanymi
orzechami.Smacznego !!Prepare frosting:In a bowl, mix butter, cream cheese, powdered sugar, vanilla extract until the mixture is smooth.Spread prepared
mass on
cake.Sprinkle with chopped nuts.Enjoy it!