Wykonanie
Składniki :* 400g
wątróbki drobiowej,* 300g
cebuli (około 4-5 sztuk),*
kostka rosołowa,*
mąka,*
sól,
pieprz,* 3 łyżki
oleju,* 2-3 łyżki
śmietany,Przygotowanie :
Wątróbkę oczyścić, umyć w letniej wodzie, obtoczyć w
mące i podsmażyć z każdej strony (około 3 minut).W garnku zagotować 400 ml
wody z
kostką rosołową ( ja użyłam warzywnej), dodać podsmażoną
wątróbkę.
Cebule obrać i pokroić w pół plastry, podsmażyć i dodać do
wątróbki.Wszystko dusić na małym ogniu około15 minut (do czasu aż
wątróbka będzie miękką).Nie solić podczas gotowania !!!! -
wątróbka twardniejeNa koniec gotowania dodać
śmietanę, doprawić sos do smaku
solą i
pieprzem.Smakuje świetnie z
kaszą,
ziemniakami lub po prostu ze świeżym
pieczywem!*
wątróbkę można wcześniej namoczyć w
mleku na godzinę, ale moim zdaniem to nic nie zmienia.