ßßß Cookit - przepis na Duszona wątróbka drobiowa.

Duszona wątróbka drobiowa.

nazwa

Wykonanie

Składniki :
* 400g wątróbki drobiowej,
* 300g cebuli (około 4-5 sztuk),
* kostka rosołowa,
* mąka,
* sól, pieprz,
* 3 łyżki oleju,
* 2-3 łyżki śmietany,
Przygotowanie :
Wątróbkę oczyścić, umyć w letniej wodzie, obtoczyć w mące i podsmażyć z każdej strony (około 3 minut).
W garnku zagotować 400 ml wody z kostką rosołową ( ja użyłam warzywnej), dodać podsmażoną wątróbkę.
Cebule obrać i pokroić w pół plastry, podsmażyć i dodać do wątróbki.
Wszystko dusić na małym ogniu około15 minut (do czasu aż wątróbka będzie miękką).
Nie solić podczas gotowania !!!! - wątróbka twardnieje
Na koniec gotowania dodać śmietanę, doprawić sos do smaku solą i pieprzem.
Smakuje świetnie z kaszą, ziemniakami lub po prostu ze świeżym pieczywem!
* wątróbkę można wcześniej namoczyć w mleku na godzinę, ale moim zdaniem to nic nie zmienia.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2012/07/duszona-watrobka-drobiowa.html