Wykonanie
Połączenie
wątróbki z
grzybami leśnymi i
brokułem sprawia, że zwykłe
podroby zamieniają się w delikatne i bogate w smaki danie, które dobrze wygląda. Dodatkowo jest ona źródłem żelaza, cynku, witaminy B i
białka.Tak przyrządzoną
wątróbkę można podawać z
ziemniakami lub
makaronem. Jeśli dani będzie podawane z
makaronem, to można je już na talerzu posypać utartym
żółtym serem (najlepiej
parmezanem, grana podano albo
cheddarem).
500 g kg
wątróbki drobiowej250 g mrożonych
grzybów (pokrojonych w grubą kostkę)1 średni
brokuł1
cebulałyżka
śmietanymąkasól,
pieprz,
kostka rosołowaolej do smażenia1.
Grzyby ugotować w niewielkiej ilości
wody z
kostką rosołową.2.
Brokuł podzielić na małe różyczki i ugotować w posolonej wodzie.3.
Cebulkę posiekać i zeszklić na
oleju.4. Umytą i oczyszczoną z błon
wątróbkę obtoczyć w
mące. Podsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości
oleju. Dodać
grzyby i
cebulę. Zalać
wywarem z
grzybów (tak, żeby nie było zupy, ale sos). Chwilę razem dusić, doprawić wg smaku
solą i
pieprzem, a następnie zabielić łyżką
śmietany. Na koniec dodać
brokuł.