ßßß Cookit - przepis na Wątróbka z grzybami leśnymi i brokułem

Wątróbka z grzybami leśnymi i brokułem

nazwa

Wykonanie

Połączenie wątróbki z grzybami leśnymi i brokułem sprawia, że zwykłe podroby zamieniają się w delikatne i bogate w smaki danie, które dobrze wygląda. Dodatkowo jest ona źródłem żelaza, cynku, witaminy B i białka.
Tak przyrządzoną wątróbkę można podawać z ziemniakami lub makaronem. Jeśli dani będzie podawane z makaronem, to można je już na talerzu posypać utartym żółtym serem (najlepiej parmezanem, grana podano albo cheddarem).
500 g kg wątróbki drobiowej
250 g mrożonych grzybów (pokrojonych w grubą kostkę)
1 średni brokuł
1 cebula
łyżka śmietany
mąka
sól, pieprz, kostka rosołowa
olej do smażenia
1. Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody z kostką rosołową.
2. Brokuł podzielić na małe różyczki i ugotować w posolonej wodzie.
3. Cebulkę posiekać i zeszklić na oleju.
4. Umytą i oczyszczoną z błon wątróbkę obtoczyć w mące. Podsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Dodać grzyby i cebulę. Zalać wywarem z grzybów (tak, żeby nie było zupy, ale sos). Chwilę razem dusić, doprawić wg smaku solą i pieprzem, a następnie zabielić łyżką śmietany. Na koniec dodać brokuł.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/03/watrobka-z-grzybami-lesnymi-i-brokuem.html