Wykonanie
Moja rodzina uwielbia placuszki na śniadanie, dlatego często pojawiają się u nas w różnych wariacjach
smakowych. Pierwszy raz zrobiłam takie z
kaszy manny i zakochałam się ich smaku- były niezwykle delikatne i puszyste a do tego sycące. Podałam je z salsą z
kiwi i
jabłka co dodało im świeżości i lekkości. Polecam nie tylko na śniadanie, na pewno zasmakują dzieciom na podwieczorek lub kolację.Składniki na ok. 12 placuszków:1 szklanka
kaszy manny1 szklanka
mleka3 łyżki
cukru2
jajkaduża szczypta
soliolej do smażenia3-4
owoce kiwiduże
jabłkołyżeczka
mioduKaszę mannę zalać
mlekiem, wmieszać i odstawić na pół godziny. W tym czasie przygotować salsę:
kiwi i
jabłko obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z
miodem.
Białka ubić z
solą i
cukrem na sztywną pianę. Do
kaszy dodać
żółtka i wymieszać, następnie dodać pianę i delikatnie połączyć. Smażyć placuszki na złoto na
oleju. Przed podaniem można posypać
cukrem pudrem, podawać z
owocami.