Wykonanie
Stan Utah to kraina mormonów. Wśród lokalnych deserów największą popularnością cieszą się
galaretki . Mieszkańcy Utah od lat są w czołówce, jeśli chodzi o ich spożycie per capita. Stąd też
między innymi region ten pieszczotliwie określa się mianem Jell-O Belt . Samo Jell-O to deser na bazie
żelatyny produkowany od 1897 roku w USA. W Utah równie modne jest pieczenie ciast,
ciasteczek i pampuchów. Za wyjątkowy specjał uchodzą Mormon Scons podawane na ciepło z
masłem,
cukrem pudrem,
miodem i sezonowymi
owocami.około 15-20 g
drożdży1
jajko200 ml
mleka1 łyżka
masła100 g
cukru350-450 g
mąkiszczypta
soliolej do smażenia
masło,
miód, sezonowe
owoceMleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy
masło,
drożdże,
sól i dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy
mąkę (350 g) i
cukier. Dolewamy
mleko z
drożdżami i
masłem oraz dodajemy
jajko. Najpierw mieszamy ciasto szpatułką następnie zaczynamy je wyrabiać. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie dodajemy więcej
mąki. Ciasto porządnie wyrabiamy, po czym przykrywamy ściereczką, przestawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż wyrośnie. Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na blat posypany
mąką i rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra. Przy pomocy szklanki (ja pokroiłam ciasto na prostokąty) wycinamy scons . Scons smażymy na złoto w głębokim
oleju. Optymalna temperatura to około 170 stopni. Przed podaniem smarujemy
masłem,
miodem (lub posypujemy
cukrem pudrem) i przybieramy świeżymi
owocami.