ßßß
Bardzo lubię serniki polane polewą i posypane kokosem. To takie moje wspomnienie dzieciństwa, w domu często były robione w takiej wersji. Ten wyrósł tak wysoko ponad blachę, że bałam się, że się wyleje, ale na szczęście masa serowa była dość zwarta. Robiłam to ciasto w blaszce o wymiarach 24*24 cm, ale spokojnie można zrobić w większej.Składniki: na ciasto:2,5 szklanki mąki150 g masła1/2 szklanki cukru2 jajka2 łyżeczki proszkuwarstwa budyniowa:4 budynie waniliowe1 l mleka4 łyżki cukruser:1 kg twarogu1 szklanki cukru4 jajka1 budyń waniliowydodatkowo:2 opakowania ciasteczek "paryskie"100 g mlecznej czekolady3 łyżki kokosu2 łyżki mlekaZimne masło zagnieść z resztą składników. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować na blaszce o wym. 24*24 cm. Podpiec w 180*C przez kwadrans.
Ugotować budynie na mleku. Gorący budyń wylać na ciasto. Na budyniu ułożyć ciastka.
Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Białka ubić na sztywno. Następnie żółtka zmiksować z cukrem i dodając ser ucierać. Dodać budyń i delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Wylać do blaszki. Piec około 50 minut w 180*C.
Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce z mlekiem. Rozpuścić nad garnkiem z gotującą się wodą, polać sernik i posypać kokosem.
w 180*C.