Wykonanie
Bardzo lubię serniki polane polewą i posypane
kokosem. To takie moje wspomnienie dzieciństwa, w domu często były robione w takiej wersji. Ten wyrósł tak wysoko ponad blachę, że bałam się, że się wyleje, ale na szczęście masa serowa była dość zwarta. Robiłam to ciasto w blaszce o wymiarach 24*24 cm, ale spokojnie można zrobić w większej.Składniki: na ciasto:2,5 szklanki
mąki150 g
masła1/2 szklanki
cukru2
jajka2 łyżeczki proszkuwarstwa budyniowa:4 budynie
waniliowe1 l
mleka4 łyżki
cukruser:1 kg
twarogu1 szklanki
cukru4
jajka1
budyń waniliowydodatkowo:2 opakowania
ciasteczek "paryskie"100 g
mlecznej czekolady3 łyżki
kokosu2 łyżki
mlekaZimne
masło zagnieść z resztą składników. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować na blaszce o wym. 24*24 cm. Podpiec w 180*C przez kwadrans.
Ugotować budynie na
mleku. Gorący
budyń wylać na ciasto. Na budyniu ułożyć
ciastka.
Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia.
Białka ubić na sztywno. Następnie
żółtka zmiksować z
cukrem i dodając
ser ucierać. Dodać
budyń i delikatnie wmieszać pianę ubitą z
białek. Wylać do blaszki. Piec około 50 minut w 180*C.
Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić.
Czekoladę połamać i umieścić w miseczce z
mlekiem. Rozpuścić nad garnkiem z gotującą się
wodą, polać sernik i posypać
kokosem.
w 180*C.