Wykonanie
Wyjątkowo
rabarbarowy jest u mnie tegoroczny maj. Wygląda na to, że polubiłam tą roślinkę, która kojarzyła mi się jak do tej
pory jedynie z rozgotowanym kompotem bądź łodygami "maczanymi" w cukrze, które rzadko, ale miałam okazję jeść w dzieciństwie. Sądząc po ilości przepisów na blogach, nie tylko u mnie
rabarbar przechodzi swoisty renesans. Zaczęłam od muffinek, a dzisiaj upiekłam( już prawie zjedzone) czwarte już w tym sezonie ciasto z
rabarbarem . Podobnie jak z muffinkami, ciasto zeszło błyskawicznie.
Kokosowe, słodkie, wilgotne, z orzeźwiającą nutą
rabarbaru w środku i pyszną
kokosową skorupką na wierzchu. Niecodzienne doznania smakowe. Polecam!
225 g (11/2 szklanki)
mąki ze środkiem spulchniającym275 g (1 1/4 szklanki) drobnego
cukru110 g (1 1/4 szklanki) wiórek
kokosowych125 g
masła, rozpuszczonego3
jajka, lekko ubite125 ml (1/2 szklanki)
mleka1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii110 g (1 szklanki) drobno pokrojonego
rabarbaru300 g (5 łodyg)
rabarbaru2 łyżki
cukru demararaPiekarnik nastawiamy na 150 st C. Natłuszczamy keksówkę o wymiarach 14 na 21 cm i wykładamy papierem do pieczenia.Mieszamy
mąkę, drobny
cukier i
wiórki kokosowe. Dodajemy
masło,
jajka,
mleko i ekstrakt i mieszamy do połączenia składników.Połowę mieszanki wlewamy do foremki, posypujemy pokrojonym
rabarbarem i przykrywamy resztą ciasta.Łodygi
rabarbaru kroimy na słupki długości 12 cm. Umieszczamy je na wierzchu ciasta i posypujemy
cukrem demarara.Pieczemy ok 1 1/2 godziny. Pozostawiamy przez 5 minut w foremce. Wykładamy do góry dnem na kratkę i studzimy.
Przepis z książki " Everyday cakes & cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly.