ßßß
225 g (11/2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym275 g (1 1/4 szklanki) drobnego cukru110 g (1 1/4 szklanki) wiórek kokosowych125 g masła, rozpuszczonego3 jajka, lekko ubite125 ml (1/2 szklanki) mleka1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii110 g (1 szklanki) drobno pokrojonego rabarbaru300 g (5 łodyg) rabarbaru2 łyżki cukru demararaPiekarnik nastawiamy na 150 st C. Natłuszczamy keksówkę o wymiarach 14 na 21 cm i wykładamy papierem do pieczenia.Mieszamy mąkę, drobny cukier i wiórki kokosowe. Dodajemy masło, jajka, mleko i ekstrakt i mieszamy do połączenia składników.Połowę mieszanki wlewamy do foremki, posypujemy pokrojonym rabarbarem i przykrywamy resztą ciasta.Łodygi rabarbaru kroimy na słupki długości 12 cm. Umieszczamy je na wierzchu ciasta i posypujemy cukrem demarara.Pieczemy ok 1 1/2 godziny. Pozostawiamy przez 5 minut w foremce. Wykładamy do góry dnem na kratkę i studzimy.
Przepis z książki " Everyday cakes & cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly.