ßßß
Lato, lato w pełni, a co za tym idzie dostęp do świeżych owoców. Jedne z moich ulubionych to soczyste czereśnie, smak lataZapraszam na szybki i dość prosty przepis na letnie ciasto czereśniowe.
Składniki:600 g czereśni4 jajka100 g cukru100 g mąki200 ml mleka30 g roztopionego masłaekstrakt z waniliiCzereśnie drylujemy. Jajka i cukier miksujemy na puszystą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy lub lekko miksujemy.
Formę natłuszczamy masłem i posypujemy cukrem, a następnie układamy na całej powierzchni czereśnie. Kolejny krok to wylanie naszej masy do przygotowanej formy.Pieczemy w temperaturze 180 C około 40-45 min.Ciasto urośnie i zrobi się puszyste, ale po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu nabierze właściwych proporcji
SmacznegoZapraszam na inne pyszności: