Wykonanie
Lato, lato w pełni, a co za tym idzie dostęp do świeżych
owoców. Jedne z moich ulubionych to soczyste
czereśnie, smak lataZapraszam na szybki i dość prosty przepis na letnie ciasto
czereśniowe.
Składniki:600 g
czereśni4
jajka100 g
cukru100 g
mąki200 ml
mleka30 g roztopionego
masłaekstrakt z
waniliiCzereśnie drylujemy.
Jajka i
cukier miksujemy na puszystą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy lub lekko miksujemy.
Formę natłuszczamy
masłem i posypujemy
cukrem, a następnie układamy na całej powierzchni
czereśnie. Kolejny krok to wylanie naszej masy do przygotowanej formy.Pieczemy w temperaturze 180 C około 40-45 min.Ciasto urośnie i
zrobi się puszyste, ale po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu nabierze właściwych proporcji
SmacznegoZapraszam na inne pyszności: