Wykonanie
Warstwowy sernik z
budyniem czekoladowym, oparty na kruchym cieście. Najlepiej piec go w kąpieli
wodnej, wtedy wychodzi idealnie równy i się nie przypali. Należy wtedy pamiętać, żeby wydłużyć czas pieczenia. Pieczemy do zarumienienia się
sera. Pod koniec usuwamy blaszkę z
wodą, aby ładnie sie zapiekł. Przepis ze strony kulinarnespotkania.blogspot.comSkładniki na ciasto:2,5 szkl.
mąki150 g
masła1/2 szkl.
cukru2
jajka2 łyżeczki proszkuZimne
masło zagnieść z resztą składników. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować na blaszce o wym. 25*38 cm.Warstwa budyniowa:4 budynie
czekoladowe1 l
mlekaUgotować budynie ma litrze
mleka. Gorący
budyń wylać na surowe ciasto
Ser:1 kg
twarogu1 szkl.
cukru4
jajka1
budyń waniliowySer dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Następnie
żółtka zmiksować z
cukrem i dodając
ser ucierać. Dodać
budyń i delikatnie wmieszać pianę ubitą z
białek. Wylać na
budyń. Piec około 50 minut w 180*C.