Wykonanie
Składniki80 g
masła100 g
czekolady deserowej (ciemnej słodzonej)1/2 szklanki
mleka2
jajka150 g (3/4 szklanki)
cukru150 g (1 szklanka)
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPolewa100 g
czekolady deserowej50 g
masłaPrzygotowanieDno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.W rondelku umieścić pokrojone
masło oraz połamaną na kosteczki
czekoladę, podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę
czekoladową. Odstawić z ognia, dodać
mleko i wymieszać na gładką masę.W misce ubić
jajka z
cukrem (ok. 4 minuty) na puszystą masę. Do drugiej miski przesiać
mąkę, dodać
proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać ubite
jajka oraz masę
czekoladową, zmiksować na minimalnych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.Wyłożyć je do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 43 minuty do suchego patyczka (w większej niż 21 cm formie, ciasto będzie piekło się krócej, ok. 30 - 35 minut, sprawdzamy to patyczkiem wetkniętym w środek, czy jest jeszcze obklejony surowym
ciastem).Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i studzić przez ok. 30 minut w formie, następnie wyłożyć na paterę. Polać polewą: do garnka włożyć połamaną na kosteczki
czekoladę i pokrojone
masło, cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu aż
czekolada się roztopi. Od razu odstawić z ognia i polać po cieście.