Sernik ten jest szybki do zrobienia, bo zamiast klasycznego spodu używamy herbatników. Smak wzbogaca dodatek powideł śliwkowych i dużej ilości skórki pomarańczowej.*foremka 24*24 cmSkładniki:duża paczka herbatników1 słoiczek powideł śliwkowych700 g sera z kostki6 żółtek180 g masła1/2 szklanki cukru100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej1 torebka budyniu waniliowego na polewę:125 g masła1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki kakao2-3 łyżki wrzątkukolorowa posypka cukrowaSer zmielić w maszynce od mięsa minimum dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem na puch, następnie nadal ucierając dodawać po żółtku. Dodawać po łyżce sera i proszek budyniowy. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć herbatniki i posmarować je powidłami. Wylać masę serową i piec około godziny w 170*C. Wystudzić. Składniki polewy zagotować i cały czas mieszając wystudzić (polewa zacznie gęstnieć kiedy będzie zimna). Wystudzony sernik polać polewą i posypać posypka cukrową.