Wykonanie
Sos
czekoladowy to podstawowy dodatek w moim domu.Polewamy nim
owoce,
lody, różnego rodzaju desery, dodajemy do
kawy czy kawałka ciasta.Poniżej podaję przepis na moją ulubioną wersję tego sosu. :)Składniki:1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej4 łyżeczki dobrego
kakao5 łyżek drobnego
cukru (lub
cukru pudru)szklanka
mleka (najlepiej pełnotłustego)1 łyżka ekstraktu z
wanilii2
żółtka1 łyżka
masłaWykonanie:
Mąkę i
kakao rozcieramy z połową
cukru w dwóch łyżkach zimnej
wody.
Mleko z ekstraktem
waniliowym zagotowujemy. Zmniejszamy płomień pod garnuszkiem do minimum, dodajemy roztartą z
kakao i
cukrem mąkę, intensywnie mieszamy, by nie powstały grudki. Całość zagotowujemy.
Żółtka ubijamy z pozostałym
cukrem na puszystą, jasną masę i nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy do gorącego
kakao.Garnuszek z sosem zdejmujemy z ognia, dodajemy
masło, mieszamy do połączenia składników.Sos można podawać zarówno na gorącą jak i na zimno.Smacznego :)Chocoholiczka