Wykonanie
Dzisiaj zachęcam do zrobienia domowych
wafelków. Tak przygotowane
wafle są smakiem mojego dzieciństwa. Słodkie, dość kaloryczne, ale bardzo dobre. Zrobione koniecznie z powidłami śliwkowymi. Tak przygotowywała je moja mama :)
Składniki:150 g miękkiego
masła130 ml
cukru pudrupłaska łyżeczka
cukru z
waniliączubata łyżeczka
kakaopowidła śliwkowe -około 200 gopakowanie
wafliWykonanie:
Masło wyjmujemy z lodówki co najmniej 2 godziny przed robieniem
wafli. Musi być miękkie.
Masło i
cukier puder umieszczamy w misce i miksujemy robotem kuchennym, aż do uzyskania jasnej, gładkiej, puszystej masy. Pod koniec ucierania dodajemy
cukier waniliowy.Tak przygotowaną masę dzielimy na 3 części. Każdą z tych części masy pokryjemy jedną warstwę
wafli. Do jednej z nich dosypujemy
kakao i całość miksujemy, do czasu połączenia się składników.W moim opakowaniu
wafli było 6
andrutów. Do wysmarowania było więc 5 warstw. 2 warstwy wysmarowałam przygotowaną masą
waniliową, 1 warstwę
pokryłam masą
kakaową, 2 warstwy przełożyłam powidłami śliwkowymi. Masę
maślaną najlepiej jest rozprowadzać po waflach długą, płaską szpatułką.
Wafle dociskamy, foliujemy i wkładamy na 2 - 3 godziny do lodówki. Po tym czasie można je pokroić. Podajemy schłodzone.Smacznego :)