ßßß Cookit - przepis na Domowe wafelki

Domowe wafelki

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zachęcam do zrobienia domowych wafelków. Tak przygotowane wafle są smakiem mojego dzieciństwa. Słodkie, dość kaloryczne, ale bardzo dobre. Zrobione koniecznie z powidłami śliwkowymi. Tak przygotowywała je moja mama :)
Składniki:
150 g miękkiego masła
130 ml cukru pudru
płaska łyżeczka cukru z wanilią
czubata łyżeczka kakao
powidła śliwkowe -około 200 g
opakowanie wafli
Wykonanie:
Masło wyjmujemy z lodówki co najmniej 2 godziny przed robieniem wafli. Musi być miękkie.
Masło i cukier puder umieszczamy w misce i miksujemy robotem kuchennym, aż do uzyskania jasnej, gładkiej, puszystej masy. Pod koniec ucierania dodajemy cukier waniliowy.
Tak przygotowaną masę dzielimy na 3 części. Każdą z tych części masy pokryjemy jedną warstwę wafli. Do jednej z nich dosypujemy kakao i całość miksujemy, do czasu połączenia się składników.
W moim opakowaniu wafli było 6 andrutów. Do wysmarowania było więc 5 warstw. 2 warstwy wysmarowałam przygotowaną masą waniliową, 1 warstwę pokryłam masą kakaową, 2 warstwy przełożyłam powidłami śliwkowymi. Masę maślaną najlepiej jest rozprowadzać po waflach długą, płaską szpatułką.
Wafle dociskamy, foliujemy i wkładamy na 2 - 3 godziny do lodówki. Po tym czasie można je pokroić. Podajemy schłodzone.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/03/domowe-wafelki.html