ßßß Cookit - przepis na sernik bez spodu

sernik bez spodu

nazwa

Wykonanie

Serniki bez spodu to moje ulubione. Do tego dodałam skórkę i sok z pomarańczy, dzięki czemu był bardzo aromatyczny i oblałam czekoladą. Zrobiłam go ze swojskiego sera, co jeszcze dodało mu smaku. Bardzo smakował mojemu mężowi, który jest miłośnikiem serników.
*foremka 21 cm
Składniki:
190 g masła
150 g cukru
6 jajek
700 g sera białego
skórka otarta z pomarańczy
sok z 1/2 pomarańczy
1 torebka budyniu waniliowego
75 g mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
1 łyżka płatków migdałowych
Ser zmielić w maszynce do mielenia mięsa dwukrotnie. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po żółtku, natępnie po łyżce sera, skórkę i sok z pomarańczy oraz budyń. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Przełożyć do tortownicy i piec w 180*C około godziny. Sernik sporo wyrośnie, ale niestety opadnie. Po upieczeniu zostawić sernik w uchylonym piekarniku na godzinę a następnie wystudzić najlepiej przez noc. Czekoladę i mleko podgrzać w kąpieli wodnej i rozpuścić. Polać sernik i posypać migdałami.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/08/sernik-bez-spodu.html