Wykonanie
muffiny
pomarańczowePoniedziałek nie sprzyja chyba niczemu - trudno się wyrobić, ogarnąć, zrobić, co się miało, chciało, a nade wszystko, co się musiało. Dlatego po pracy czy szkole warto zrobić coś, z czym na pewno się wyrobimy i co na pewno wyjdzie :)! Udanej reszty tygodnia!
Składniki:250 g
mąki25 g zmielonych
migdałów (opcjonalnie, jeśli nie, to należy dać o tyle więcej
mąki)1/2 łyżeczki
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia75 g
cukru75 g
masła100 ml
mleka1
jajkosok wyciśnięty z jednej
pomarańczyskórka starta z
pomarańczypłatki migdałowe do posypaniaStandardowo, jak to przy muffinach: w jednym naczyniu wymieszać składniki suche -
mąkę,
migdały,
sodę,
proszek do pieczenia,
cukier i skórkę z
pomarańczy, wymieszać. W drugim naczyniu rozpuścić
masło, wlać
mleko, sok z
pomarańczy i wbić
jajko, wymieszać. Składniki mokre wlać do suchych wymieszać niezbyt dokładnie. Nakładać do foremek silikonowych lub zwykłych wyłożonych papilotkami. Każdą muffinę posypać
płatkami migdałowymi.Piec przez ok. 20-25 min. w 190 o C.