Wykonanie
Dzisiaj na deser będą babeczki-kwiatuszki o pięknym złotym kolorze i
pomarańczowym smaku. Kupiłam niedawno silikonową foremkę na takie właśnie wypieki, i postanowiłam ją wykorzystać do upieczenia tych babeczek. Skorzystałam z przepisu na muffinki, ale wyglądają bardziej na babeczki, stąd też tytuł postu :)To kolejny przepis z książki Nigelli Lawson. Wiem,że jest ich już sporo na blogu, ale na półce z książkami stoi 7 części napisanych przez tę przeuroczą królową kuchni. Z pewnością więc jeszcze nie raz jej nazwisko będzie wymienione w postach.Babeczki są miękkie, pachnące, idealne na śniadanie,podwieczorek i każdą inną
porę :) Nie
będę się zbyt długo rozpisywała o ich zaletach, ponieważ są tak szybkie i łatwe w przygotowaniu,że zostawiam Wam
pole do popisu i miejsce pod postem do oceny :)Potrzebne składniki:- 75g
masła- 250g
mąki- 1/2 łyżeczki
sody- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 75g
cukru- skórka z 1
pomarańczy- 100ml soku z wyciśniętego z
pomarańczy- 100 ml
mleka- 1
jajkoSposób wykonania:Do jednej miski wsypać
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia,
cukier oraz skórkę otartą z
pomarańczy. Do drugiej miski wlać
mleko i sok, wbić
jajko oraz dodać rozpuszczone i ostudzone
masło. Wlać płynne składniki do suchych, delikatnie zamieszać do połączenia się składników.Ciasto przełożyć do foremki lub do papilotek, w zależności w czym pieczecie. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.Ostudzone babeczki udekorować lukrem:Pół szklanki
cukru pudru wymieszać z 1-2 łyżkami ciepłego
mleka, do uzyskania odpowiednio płynnej konsystencji. Wymieszać z
barwnikiem spożywczym w dowolnym kolorze, nakładać na babeczki. Udekorować perełkami,
groszkami cukrowymi lub tym,co macie akurat pod ręką. Dodatkowo można posypać
lukier jadalnym brokatem.