ßßß Cookit - przepis na Puszysta babka czekoladowo - pomarańczowa

Puszysta babka czekoladowo - pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na puszystą babkę w moim ulubionym połączeniu czekolady i pomarańczy.
Dwukolorowa, bardzo puszysta i nieskomplikowna w wykonaniu. Może się komuś przepis jeszcze przyda, choć pewnie większość z Was ma już wszystko przygotowane na święta.
Życzę Wam Świąt smacznych, spokojnych, rodzinnych, aby słoneczko wyjrzało w końcu choć na chwilę.
źródło przepisu
80 g czekolady deserowej ( użyłam gorzkiej bo akurat taką miałam)
1 łyżka mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
165 g masła b. miękkiego
165 g drobnego cukru
3 jajka
175 g mąki + 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli
starta skórka z 1 pomarańczy
1 łyżka soku z pomarańczy
Polewa:
100 g czekolady
1 łyżka soku z pomarańczy + trochę skórki
Średnią formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy mąką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Roztapiamy na parze ( miseczka nad naczyniem z gorącą wodą) czekoladę z mlekiem i ekstraktem.
Do jednego naczynia wkładamy jajka, masło, cukier, mąkę z proszkiem i miksujemy przez ok. 2 minuty aż uzyskamy jasną puszystą masę. dzielimy masę na 2 części, do jednej dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, do drugiej roztopioną czekoladę, kótko miksujemy ( najpierw polecam zmiksować jasną część, potem ciemną).
Wkładamy masę naprzemian kolorami do fromy, na koniec robimy nożem w ewnątrz masy esy-floresy, aby obie masy częściowo się wymieszały.
Pieczemy przez ok. 45 minut, studzimy 5 minut w formie, a potem wyjmujemy ciasto z formy i studzimy dalej na kratce. Polewamy polewą.
Aby przygotować polewę, rozpuszczamy wszystkie składniki w misce umieszczonej na rondelkiem z parującą wodą. Mieszamy i wykładamy łyżką na ciasto.
x
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2015/04/puszysta-babka-czekoladowo-pomaranczowa.html