ßßß Cookit - przepis na zupa musztardowa na boczku

zupa musztardowa na boczku

nazwa

Wykonanie

Moja mama często robiła zupę ziemniaczana, ale mi czegoś w niej brakowało. Zaryzykowałam dodatek musztardy i to był strzał w dziesiątkę. Powstała pożywna zupa o charakterystycznym ale lekkim smaku musztardy, dość ostra. Wystarczy za cały obiad.
Składniki:
kość wędzona
200 g boczku wędzonego
1 cebula
4 ząbki czosnku
kilka ziemniaków
2 marchewki
ziele angielskie
liść laurowy
kostka rosołowa
pieprz
majeranek
2-3 łyżki musztardy Sarepskiej Kamis
1 łyżeczka cebulki granulowanej Kamis
przyprawa Mieszanka Ognista w młynku Kamis
3 łyżki mąki
1 łyżka smalcu
szczypiorek
Kość wędzoną zalać wodą, wrzucić liść laurowy i ziela angielskie oraz kostkę rosołową. Gotować na wolnym ogniu. Boczek i ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki, cebulę drobno. Na patelnię wrzucić boczek i cebulę, podsmażyć chwilę a następnie dodać ziemniaki i marchewkę. Smażyć, aż ziemniaki się zarumienią. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do warzyw. Wszystko razem przemieszać i wrzucić do bulionu z kości. Dodać musztardę i przyprawy. Na smalcu zrumienić mąkę, podlać zimną wodą i szybko wymieszać. Zagęścić zupę. Podawać ze szczypiorkiem.
U mnie tego typu zupy jada się z kromką domowego chleba.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/04/zupa-musztardowa-na-boczku.html