Parzybroda jest jedną z tych zup, które moja mama często nam podawała.Jej wyjątkowy smak od czasu do czasu kultywuję również w swojej kuchni.Zapraszam na jedną ze staropolskich zup...SKŁADNIKI:1 kg kapustyziele angielskieliść laurowypieprz ziarnisty30 dkg boczku wędzonego2 duże cebule3 ząbki czosnkumajeranek5 marcheweksólcukier6 średnich ziemniakówKapustę pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem do 3/4 objętości, osolić i delikatnie posłodzić. Dodać kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, 3 łyżeczki majeranku i kilka liści laurowych. Gotować 15 minut. W między czasie obrać i zetrzeć na tarce marchew. Dodać do kapusty. Ziemniaki okroić w kostkę i również dodać do całości. Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na patelni. Dodać roztarte ząbki czosnku oraz po chwili pokrojony boczek. Podsmażać przez chwilę na małym ogniu. Następnie zalać 3 łyżkami wody i delikatnie dusić przez 3- 5 minut. Dodać do zupy. Doprawić do smaku.