ßßß Cookit - przepis na PRZEPIS - Parzybroda

PRZEPIS - Parzybroda

nazwa

Wykonanie

Parzybroda jest jedną z tych zup, które moja mama często nam podawała.
Jej wyjątkowy smak od czasu do czasu kultywuję również w swojej kuchni.
Zapraszam na jedną ze staropolskich zup...
SKŁADNIKI:
1 kg kapusty
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
30 dkg boczku wędzonego
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
majeranek
5 marchewek
sól
cukier
6 średnich ziemniaków
Kapustę pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem do 3/4 objętości, osolić i delikatnie posłodzić. Dodać kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, 3 łyżeczki majeranku i kilka liści laurowych. Gotować 15 minut. W między czasie obrać i zetrzeć na tarce marchew. Dodać do kapusty. Ziemniaki okroić w kostkę i również dodać do całości. Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na patelni. Dodać roztarte ząbki czosnku oraz po chwili pokrojony boczek. Podsmażać przez chwilę na małym ogniu. Następnie zalać 3 łyżkami wody i delikatnie dusić przez 3- 5 minut. Dodać do zupy. Doprawić do smaku.
Źródło:http://anitainspiruje.blogspot.com/2014/05/przepis-parzybroda.html