Kapuśniak ten najlepiej smakuje na wiosnę, kiedy to główny jego składnik jest jeszcze młody. Obecnie gotuję tą zupę dość często, aby nasycić siebie i rodzinę jej apetycznym smakiem. Przepis pochodzi z Dania za grosik nr 1/2010.Składniki :1 główka młodej kapusty (ok. 1,20 kg )40 dag boczku wędzonego60 dag ziemniaków1 duża cebula (ok.12 dag)½ łyżeczki majeranku2 łyżki mąki pszennej4 ziarna ziela angielskiego1 duży liść laurowysól, cukier, pieprz do smakuWykonanie :Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy.Boczek kroimy w kostkę i odstawiamy. Oczyszczoną i opłukaną kapustę kroimy w grubą kostkę. Dodajemy po 1 łyżce soli i cukru. Mieszamy i przekładamy do garnka.Zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy. Dodajemy połowę boczku, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i majeranek. Gotujemy 5 minut bez przykrycia, po czym dodajemy ziemniaki wraz z wywarem i dalej gotujemy jeszcze kilka minut. W tym czasie dajemy na patelnię boczek, pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy do zeszklenia się cebuli.Wsypujemy mąkę i stale mieszając trzymamy na ogniu ok. 3 minuty. Zawartość patelni zalewamy ok. 1 szklanką letniej wody. Doprowadzamy do wrzenia po czym wlewamy do garnka z gotującą się kapustą z ziemniakami. Gotujemy jeszcze ok. 2 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.