ßßß Cookit - przepis na KAPUŚNIAK PODHALAŃSKI

KAPUŚNIAK PODHALAŃSKI

nazwa

Wykonanie

Kapuśniak ten najlepiej smakuje na wiosnę, kiedy to główny jego składnik jest jeszcze młody. Obecnie gotuję tą zupę dość często, aby nasycić siebie i rodzinę jej apetycznym smakiem. Przepis pochodzi z Dania za grosik nr 1/2010.
Składniki :
1 główka młodej kapusty (ok. 1,20 kg )
40 dag boczku wędzonego
60 dag ziemniaków
1 duża cebula (ok.12 dag)
½ łyżeczki majeranku
2 łyżki mąki pszennej
4 ziarna ziela angielskiego
1 duży liść laurowy
sól, cukier, pieprz do smaku
Wykonanie :
Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy.
Boczek kroimy w kostkę i odstawiamy. Oczyszczoną i opłukaną kapustę kroimy w grubą kostkę. Dodajemy po 1 łyżce soli i cukru. Mieszamy i przekładamy do garnka.
Zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy. Dodajemy połowę boczku, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i majeranek. Gotujemy 5 minut bez przykrycia, po czym dodajemy ziemniaki wraz z wywarem i dalej gotujemy jeszcze kilka minut. W tym czasie dajemy na patelnię boczek, pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy do zeszklenia się cebuli.
Wsypujemy mąkę i stale mieszając trzymamy na ogniu ok. 3 minuty. Zawartość patelni zalewamy ok. 1 szklanką letniej wody. Doprowadzamy do wrzenia po czym wlewamy do garnka z gotującą się kapustą z ziemniakami. Gotujemy jeszcze ok. 2 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/06/KAPUSNIAK-PODHALANSKI.html