ßßß Cookit - przepis na drożdżowe rogaliki orzechowe

drożdżowe rogaliki orzechowe

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam Was na drożdżowe rogaliki z orzechami. Idealne na podwieczorek dla dzieci, jako przekąska do pracy lub szkoły. Albo po prostu do herbatki.
Składniki:
300 g mąki
120 g masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
20 g drożdży
1/2 szklanki mleka
szczypta soli na nadzienie:
150 g orzechów
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
1/.2 szklanki bułki tartej
1 łyżka miodu
dodatkowo: 1 jajko
Mleko zagotować z cukrem. Przestudzić trochę, dodać miód, bułkę tartą i starte na tarce orzechy. Wymieszać.
Drożdże rozpuścić w mleku z odrobiną cukru. Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrobić, dodać żółtko a następnie wyrabiając dodać masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość. Po tym czasie Ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty i smarować nadzieniem orzechowym. Zwijać w rogaliki. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 190*C na złoto.
inspiracja
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/01/drozdzowe-rogaliki-orzechowe.html