Dziś zapraszam Was na drożdżowe rogaliki z orzechami. Idealne na podwieczorek dla dzieci, jako przekąska do pracy lub szkoły. Albo po prostu do herbatki.Składniki:300 g mąki120 g masła1 żółtko1 łyżka cukru pudru20 g drożdży1/2 szklanki mlekaszczypta soli na nadzienie:150 g orzechów1/2 szklanki mleka1/4 szklanki cukru1/.2 szklanki bułki tartej1 łyżka miodudodatkowo: 1 jajkoMleko zagotować z cukrem. Przestudzić trochę, dodać miód, bułkę tartą i starte na tarce orzechy. Wymieszać.Drożdże rozpuścić w mleku z odrobiną cukru. Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrobić, dodać żółtko a następnie wyrabiając dodać masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość. Po tym czasie Ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty i smarować nadzieniem orzechowym. Zwijać w rogaliki. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 190*C na złoto.inspiracja