Wykonanie
Drożdżowe bułeczki. Mięciutkie i delikatne. Doskonale smakują z samym
masłem,
miodem lub
dżemem.Przepis na około 15 bułeczek (średniej wielkości)3 szklanki
mąki tortowej3 dag
drożdży2
żółtka3 łyżki
cukru pudru8 dag
masła (1/3 kostki)1 szklanka
mlekaszczypta
soliDo dużej miski wlewamy ciepłe
mleko, w którym rozprowadzamy pokruszone
drożdże z dodatkiem łyżeczki
mąki i łyżeczki
cukru pudru. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak na około 20-30 minut. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy
żółtka, pozostały
cukier puder,
sól i wszyskie składniki mieszamy. Następnie dodajemy przesianą
mąkę i wyrabiamy ciasto (około 5 minut). Dodajemy roztopione letnie
masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i lśniące.Ciasto przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na posypaną
mąką stolnicę, dzielimy na równe części i formujemy bułeczki (wielkość według uznania). Bułeczki układamy na blasze posmarowanej tłuszczem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut, żeby jeszcze wyrosły. Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika bułeczki smarujemy
białkiem. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 minut.Źródło: "365 obiadów na polskim
stole na co dzień i od święta" Ewa Aszkiewicz, Romana ChojnackaSmacznego!