ßßß Cookit - przepis na Mleczne bułeczki drożdżowe

Mleczne bułeczki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Drożdżowe bułeczki. Mięciutkie i delikatne. Doskonale smakują z samym masłem, miodem lub dżemem.
Przepis na około 15 bułeczek (średniej wielkości)
3 szklanki mąki tortowej
3 dag drożdży
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
8 dag masła (1/3 kostki)
1 szklanka mleka
szczypta soli
Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko, w którym rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak na około 20-30 minut. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy żółtka, pozostały cukier puder, sól i wszyskie składniki mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto (około 5 minut). Dodajemy roztopione letnie masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i lśniące.
Ciasto przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na posypaną mąką stolnicę, dzielimy na równe części i formujemy bułeczki (wielkość według uznania). Bułeczki układamy na blasze posmarowanej tłuszczem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut, żeby jeszcze wyrosły. Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika bułeczki smarujemy białkiem. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 minut.
Źródło: "365 obiadów na polskim stole na co dzień i od święta" Ewa Aszkiewicz, Romana Chojnacka
Smacznego!
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,331031717,title,Mleczne-buleczki-drozdzowe,index.html