ßßß Cookit - przepis na Brioche

Brioche

nazwa

Wykonanie

Składniki
30 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych drożdży instant)
100 ml ciepłego mleka
380 g mąki tortowej
50 g cukru pudru
szczypta soli
3 jajka
170 g miękkiego masła
do posmarowania: żółtko + 1 łyżka mleka
opcjonalnie: 16 łyżeczek dobrego dżemu pomarańczowego do nadzienia lub innych dobrych powideł
Przygotowanie
Drożdże pokruszyć do kubka, dodać ciepłe mleko, 1 łyżeczkę cukru pudru i 1 łyżeczkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Przesiać mąkę do dużej misy, dodać cukier puder, sól, rozczyn z drożdży. Zacząć miksować mieszadłem miksera lub mieszać drewnianą łyżką. Jednocześnie wbijać kolejno po 1 jajku cały czas miksując lub mieszając łyżką. Następnie wyrabiać ciasto mikserem (hakiem) lub ręką przez około 10 -15 minut. Później dodać masło pokrojone na kawałki i wyrabiać kolejne 5 - 10 minut. Na koniec ciasto ma być gładkie i błyszczące.
Przykryć miskę z ciastem folią i wstawić do lodówki na całą noc.
Rano wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę powygniatać. Zostawić na około 1 godzinę (lub dłużej do 1 i 1/2 godziny) aż ciasto się zagrzeje.
Dwie małe foremki keksowe (o długości około 23 cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto pokroić nożem na 16 równych części, uformować z nich kuleczki i układać w foremkach. W każdej ma znaleźć się po 8 kulek. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (do 1 i 1/2 godziny).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto delikatnie posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut na złoty kolor. Wyjąc z piekarnika i po przestudzeniu (około 10 minut) można już odrywać ciepłe bułeczki.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/brioche/brioche.html