Wykonanie
Składniki30 g świeżych
drożdży (lub 10 g suchych
drożdży instant)100 ml ciepłego
mleka380 g
mąki tortowej50 g
cukru pudruszczypta
soli3
jajka170 g miękkiego
masłado posmarowania:
żółtko + 1 łyżka
mlekaopcjonalnie: 16 łyżeczek dobrego
dżemu pomarańczowego do nadzienia lub innych dobrych powidełPrzygotowanie
Drożdże pokruszyć do kubka, dodać ciepłe
mleko, 1 łyżeczkę
cukru pudru i 1 łyżeczkę
mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.Przesiać
mąkę do dużej misy, dodać
cukier puder,
sól, rozczyn z
drożdży. Zacząć miksować mieszadłem miksera lub mieszać drewnianą łyżką. Jednocześnie wbijać kolejno po 1
jajku cały czas miksując lub mieszając łyżką. Następnie wyrabiać ciasto mikserem (hakiem) lub ręką przez około 10 -15 minut. Później dodać
masło pokrojone na kawałki i wyrabiać kolejne 5 - 10 minut. Na koniec ciasto ma być gładkie i błyszczące.Przykryć miskę z
ciastem folią i wstawić do lodówki na całą noc.Rano wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć je na stolnicę oprószoną
mąką. Chwilę powygniatać. Zostawić na około 1 godzinę (lub dłużej do 1 i 1/2 godziny) aż ciasto się zagrzeje.Dwie małe foremki keksowe (o długości około 23 cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto pokroić nożem na 16 równych części, uformować z nich kuleczki i układać w foremkach. W każdej ma znaleźć się po 8 kulek. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (do 1 i 1/2 godziny).Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto delikatnie posmarować roztrzepanym
żółtkiem z
mlekiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut na złoty kolor. Wyjąc z piekarnika i po przestudzeniu (około 10 minut) można już odrywać ciepłe bułeczki.