ßßß Cookit - przepis na Bułeczki drożdżowe " koniczynki"

Bułeczki drożdżowe " koniczynki"

nazwa

Wykonanie

Składniki
24 sztuki
300 ml ciepłego mleka
2 łyżki cukru pudru
55 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki suchych drożdży instant
1 jajko
2 łyżeczki soli
500 g mąki
roztopione masło
Przygotowanie
W dużej misce wymieszać mleko z cukrem, miękkim masłem i drożdżami. Odstawić na 15 minut.
Dodać jajko i sól, wymieszać z przesianą mąką. Wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać trochę mąki.
Przykryć kilkakrotnie złożoną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny. Formy wysmarować roztopionym masłem.
Uderzyć pięścią w ciasto, podzielić na 2 części . Jedną część podzielić na dalsze 2 równe połówki. Każdą wyrolować dłońmi formując wałeczki o długości 35 cm. Wałeczki pokroić na 18 kawałków i uformować z nich kuleczki. Wkładać po 3 kuleczki do każdego wgłębienia formy na muffiny. Drugą część ciasta odłożyć do lodówki i powtórzyć wyrastanie oraz pieczenie, chyba, że mamy drugą formę na muffiny.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułeczki posmarować roztopionym masłem. Piec przez 20 minut na złoty kolor.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/drozdzowe_wypieki/koniczynki_drozdzowe/przepis.html