Wykonanie
Karnawał w pełni :) A jak karnawał to nie może zabraknąć pączków :) Po oststnio proponowanych mini pączusiach błuskawicznych z
serka dziś proponuję Wam te bardziej tradycyjne pączki z
ciasta drożdżowego. Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie-thermomix na każdy dzień" i zdecydowanie jest wart polecenia :) Pączki wychodzą delikatne i mięciuteńkie. Ciasto jest doskonale plastyczne i bardzo dobrze się z nim pracuje. Wszystkie pączusie wycinała własnoręcznie moja córcia i na jej wyraźne życzenie część pączków jest oblana lukrem i obsypana posypką i
kokosem :) Polecam Wam baaardzo :)Składniki:50g
drożdży70g
cukru200g
mleka80g
masła4
żółtka500g
mąkiszczypta
soli2 łyżki
spirytusutłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
dżem do nadzieniawykonanie thermomix:Do naczynia wsypać:
cukier,
drożdże,
mleko,
masło i
żółtka - 1min/37st/obr5Dodać
mąkę i
sól - 2 min/interwał. Dodać
spirytus 1 min/interwał.Ciasto pozostawić w naczyniu, aż podwoi objętośc. Następnie rozwałkować na grubość ok 1 cm. Szklanką lub miarką MT wycinać kółka. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoto. Usmażone układać na ręczniku papierowym. Szprycą z końcówką do nabijania wypełnić lekko ulubionym
dżemem lub
konfiturą z róży. Wystudzone posypać
cukrem pudrem lub oblać lukremwykonanie tradycyjne:
Drożdże i
cukier rozpuścić w letnim
mleku i odstawić na chwilę aż zaczyn "ruszy".
Masło, rozpuścić i wystudzić.
Mąkę wymieszać z
solą dodać
spirytus,
żółtka oraz zaczyn i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Następnie rozwałkować na grubość ok 1 cm. Szklanką wycinać kółka. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoto. Usmażone układać na ręczniku papierowym. Szprycą z końcówką do nabijania wypełnić lekko ulubionym
dżemem lub
konfiturą z róży. Wystudzone posypać
cukrem pudrem lub oblać lukremSmacznego :)