Wykonanie
Tego deseru chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Hit czasów, kiedy poza blokiem
czekoladowym nie było zbyt wielu
słodyczy. Smak mojego dzieciństwa i pewnie szczenięcych lat wielu z Was. Nie wymaga dużo pracy ani wielu składników. Wystarczy dziesięć minut,
abyz herbatników i
sera wyczarować coś pysznego. Wstyd się przyznać, ale robiłam ten deser pierwszy raz od czasu, kiedy jako dziecko robiłam go z mamą. Wyszedł trochę niefotogenicznie, ale w smaku pysznie. Zwłaszcza warstwa kakowa, bo uwielbiam połączenie
sera i
kakao.
Składniki:36 sztuk
herbatników500 g
sera trzykrotniemielonego10 dag
masła20 dag
cukru pudru1 łyżka
kakaoskórka świeżo otarta z
cytrynypolewa czekoladowaewentualnie, jeśli
ser jest bardzo rzadki dodać łyżeczkę
żelatyny rozpuszczoną w odrobinie wrzątku
Masło utrzeć na puch z
cukrem pudrem. Ucierając dodać
ser. Podzielić masę na połowę, do jednej dodać
kakao, do drugiej
skórkę z cytryny. Połowę
herbatników rozłożyć w rzędach po trzy na papierze do pieczenia lub folii. Wyłożyć masę jasną. Przykryć resztą
herbatników, wyłożyć masę z
kakao. Złożyć całość z kształt chatki, najlepiej robić to w dwie osoby. Odstawić na chwilę do lodówki a następnie polać polewą.