Wykonanie
Nienawidzę upałów. Po
trzech dniach mam dość i chcę z powrotem jesień lub zimę. W taką pogodę mam totalną niemoc i nawet piec mi się nie chce.Dlatego dziś będzie prosto i szybko.Proste, prawdziwie domowe ciasto jak u babci. Kiedyś robiłam wersje z
jabłkami, wyszła pyszna, a ta z
rabarbarem i
bananami jeszcze lepsza. Kruche ciasto,
owoce i
budyń to świetne połączenie do letniej
herbatki na tarasie. Inspirowałam się przepisem Kasi, który troszkę zmodyfikowałam.Składniki: na ciasto:4 pełne kopiate szklanki
mąki250 g miękkiego
masła3/4 szklanki
cukru1
jajko2
żółtka2 łyżki gęstej, kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczeniaZ podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie nierówne części. Mniejszą umieścić w zamrażalce, większą wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem. na nadzienie:400 g
rabarbaru2
bananyRabarbar oczyścić, pokroić w kostkę, wyłożyć na ciasto.
Banany pokroić na plasterki, również wyłożyć do blaszki. na
budyń:1100 ml
mleka3 opakowania budyniu
waniliowego bez
cukru6-7 łyżek
cukruZ podanych składników ugotować gęsty
budyń. Gorący wyłożyć na
owoce. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około godziny w 180*C. Porządnie wystudzić, najlepiej przez noc. Posypać
cukrem pudrem.