ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: rabarbarowiec-budyniowiec

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: rabarbarowiec-budyniowiec

nazwa

Wykonanie

Nienawidzę upałów. Po trzech dniach mam dość i chcę z powrotem jesień lub zimę. W taką pogodę mam totalną niemoc i nawet piec mi się nie chce.Dlatego dziś będzie prosto i szybko.
Proste, prawdziwie domowe ciasto jak u babci. Kiedyś robiłam wersje z jabłkami, wyszła pyszna, a ta z rabarbarem i bananami jeszcze lepsza. Kruche ciasto, owoce i budyń to świetne połączenie do letniej herbatki na tarasie. Inspirowałam się przepisem Kasi, który troszkę zmodyfikowałam.
Składniki: na ciasto:
4 pełne kopiate szklanki mąki
250 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie nierówne części. Mniejszą umieścić w zamrażalce, większą wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem. na nadzienie:
400 g rabarbaru
2 banany
Rabarbar oczyścić, pokroić w kostkę, wyłożyć na ciasto. Banany pokroić na plasterki, również wyłożyć do blaszki. na budyń:
1100 ml mleka
3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
6-7 łyżek cukru
Z podanych składników ugotować gęsty budyń. Gorący wyłożyć na owoce. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około godziny w 180*C. Porządnie wystudzić, najlepiej przez noc. Posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/06/rabarbarowiec-budyniowiec.html