Wykonanie
Truskawkowych wypieków ciąg dalszy. Udało mi sie kupic wybornie słodkie i aż żal mi było je zjeść. Zdecydowałam się jednak, że skoro wreszcie kupiłam sobie foremki do tartaletek, to będą tartaletki
śmietanowe. Z tego przepisu wielokrotnie piekłam placek i zawsze świetnie się udawał, z tartaletkami było tak samo. Nawet o dziwo łatwo wyszły z foremek. Nie
moge sie doczekać
borówek, bo ten przepis z nimi jest jeszcze lepszy.
Póki co to orzeźwiające
truskawki,
banan i polewa śmietanowa. Musicie spróbować.Składniki na 9 tartaletek:ciasto:150 g
masła125 g
cukru3
jajka250 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
mlekaMiekkie
masło utrzeć z
cukrami. Dodawać powoli p jednym
jajku, miksowac tylko do połączenia składników.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wlać
mleko, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Foremki na tartaletki dokładnie wysmarować
margaryna i wysypać
bułka tartą. Wyłożyć ciasto, tak aby boki były wysmarowane dokładnie, a środek cienko, żeby zmieściły sie
owoce i sos.wypełnienie:1
banan200 g
truskawek300 g
śmietany1
jajko i 1
żółtko50 g
cukruszczypta
cynamonuBanana i
truskawki pokroić na kawałki, wyłozyć na ciasto.
Śmietane,
jajko,
żółtko,
cukier i
cynamon wymieszać na gładką masę, zalać nią
owoce. Piec w 175*C około 30 minut. Po ostudzeniu wyjąć z foremek i posypać
cukrem pudrem.