Wykonanie
Muffinki na poprawę humoru. Dosłownie :) Dziś prawdopodobnie wstałam lewą nogą - cały dzień chodziłam podminowana, więc po powrocie z pracy musiałam jakoś odreagować, a najlepiej mi to wychodzi przy pichceniu (degustację wliczam w ten proces :)). Efekt w postaci odprężenia osiągnięty, a przy okazji mam temat na post: mega prosty przepis na ekspresowe muffiny
bananowe. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać, przelać do papilotek i po ok. 25 minutach delektować się smacznymi, mięciutkimi muffinkami. Najlepiej smakują w dniu pieczenia, ale można je też zamrozić (na okres do 2 m-cy). Aktualizacja: na drugi dzień, po podgrzaniu w mikrofalówce, smakują tak samo, jak tuż po wyjęciu z piekarnika.
Składniki (na ok. 14 szt.):
250 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka mielonego
cynamonu100-120 g
cukru pudru (w zależności od tego, jak dojrzałe mamy
banany. Jeśli bardzo - dajemy mniej
cukru)75 g miękkiego
masła1
jajko175 ml
mleka2 dojrzałe
banany (średniej wielkości)Przygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C.
2. Do miski przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia i
cynamon. Dodać
cukier puder i pokrojone na kawałki
masło. Wymieszać.3. W drugiej miseczce roztrzepać
jajko z
mlekiem, dodać do suchych składników i wymieszać - tylko do połączenia się składników.4.
Banany obrać, pokroić w plasterki. 14 plasterków odłożyć do dekoracji babeczek, a pozostałe rozgnieść widelcem i dodać do ciasta. Wymieszać, ale niezbyt dokładnie.5. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości, na wierzchu każdej z muffinek położyć plasterek
banana. Piec ok. 20-25 minut (u mnie 22 min.).Źródło/ Inspiracja: goodtoknow.co.uk