Wykonanie
Na rozpoczęcie sezonu
rabarbarowego wybrałam ciasto budyniowe. I nie chodzi tu o masę z budyniu (takie będzie następnym razem) ale o ciasto z wykorzystaniem proszku budyniowego zamiast
mąki.
Daje to niesamowity efekt bo ciasto jest lekkie, pulchne i niesamowicie aromatyczne. Bardzo zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu bo ciasto jest przepyszne)
Źródło: Kolekcja Wypieki ze smakiemSkładniki:200 g
masła o pokojowej temperaturze150 g
cukru200 g
mąki3 budynie
waniliowe lub
śmietankowe5 łyżek
śmietany (temperatura pokojowa)4
jajka (temperatura pokojowa)2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 długie łodygi
rabarbaru3 łyżki ekstraktu
waniliowegoPrzygotować okrągłą formę o średnicy 24 cm. Miękkie
masło urzeć z
cukrem do białości. Dodawać po jednym
jajku i dalej ucierać.
Mąkę zmieszać z
proszkiem do pieczenia i proszkiem budniowym. Do
masła wmiksować esktrakt
waniliowy i dodawać na przemian
mąkę z proszkami i
śmietanę, zaczynając i kończąc na
mące. Dodać do masy pokrojony w kostkę
rabarbar i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto obficie posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)