Wykonanie
Kilka dni temu robiłam tort urodzinowy. W założeniu było, że ma być
owocowy, nie za słodki. Był więc
brzoskwiniowo-malinowy z puszystą warstwą
mascarpone. Udało mi się sfotografować tylko piętkę, która została z wyrównywania
boków, bo tort u góry miał jeszcze
biszkopt, którego tu nie widać. O dziwo, oprócz kiepskich zdjęć (nie miałam czasu) chyba nie zaliczyłam większej wpadki, jak to zwykle bywa przy zamówieniowych tortach. Mam nadzieję, że tort smakował, a dla zainteresowanych podaję mój autorski przepis.Składniki: na
biszkopt:8
jajek1 1/4 szklanki
mąki1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaBiałka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić z
cukrem na sztywno, ubijając nadal dodawać po
żółtku.
Mąki wymieszać z proszkiem, przesiać i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blaszki. Piec około 35 minut w 175*C. Po ostudzeniu przekroić na połowę i nasączyć
herbatą (ewentualnie z
alkoholem). na mus
brzoskwiniowy:2 puszki
brzoskwiń2
galaretki brzoskwiniowe2 łyżeczki
żelatynyBrzoskwinie wyjąć z
syropu, zmiksować na mus.
Syrop zagotować, zdjąć z ognia, rozpuścić w nim dokładnie
galaretki i
żelatynę, połączyć z musem. Odstawić.na mus malinowy1,5 kg
malin mrożonych2
galaretki malinowecukier (ilość w zależności od tego, jak kwaśne są
maliny)2 łyżeczki
żelatynyMaliny razem z
sokiem umieścić w garnku, zasypać
cukrem, zagotować. Następnie za pomocą blendera zmiksować. Przełożyć na sito, przetrzeć, pestki wyrzucić.
Galaretki i
żelatynę wymieszać, rozpuścić w szklance
wody, połączyć z musem
malinowym, odstawić. na krem:2 opakowania
mascarpone ( po 250 g każdy)150 g
serka Bieluch330 ml
śmietanki kremówki3 łyżki
cukru pudrułyżeczka ekstraktu
waniliowegołyżka
soku z cytryny3 duże łyżki
żelatynyŻelatynę namoczyć w kilku łyżkach
wody, odstawić na kilka minut. Następnie pogrzać mieszając do rozpuszczenia (nie zagotować!). Kremówkę ubić z
cukrem pudrem.
Mascarpone zmiksować z Bieluchem,
wanilią i
sokiem z cytryny (miksować krótko, tylko do połączenia, bo inaczej się zwarzy). Dodać kremówkę, wymieszać delikatnie. Dodać rozpuszczoną
żelatynę, dokładnie ale delikatnie wymieszać.Składanie ciasta:Blaszkę, w której piekł się
biszkopt wyłożyć folią spożywczą, tak aby wystawała sporo za blaszkę. Ułożyć pierwszy blat
biszkopta. Wylać tężejącą masę
brzoskwiniową. Odstawić do całkowitego stężenia. Wyłożyć masę
serową, odstawić do stężenia. Wyłożyć mus malinowy, kiedy lekko, ale nie całkowicie stężeje, pzryktyć drugim
biszkoptem. Ozdobić kremówką lub dowolnym kremem. Przechowywać w lodówce.
Rada:Na wykonanie
tortu trzeba poświęcić dużo czasu. Kolejne warstwy najlepiej przygotowywać kolejno, kiedy poprzednia będzie już tężała na
biszkopcie, aby nie doszło do sytuacji, kiedy wszystkie stężeją nam jednocześnie jeszcze w miskach.