ßßß Cookit - przepis na Składniki na krem:

Składniki na krem:

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis z wykorzystaniem serka mascarpone .. Przepis cytuję za mynolinką .. Moje nie wygląda tak pięknie jak u Mynolinki , ale było smaczne...
Składniki na ciasto:
5 jajek
1 szkl. cukru pudru
1 szkl. mąki tortowej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na jednolita masę. Białka ubić na sztywną pianę. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko. Do masy żółtkowej wlać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dodawać na przemian po łyżce piany i mąki delikatnie mieszając. Dużą blachę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, piec 10-15 min. W temp. 190°C. Gorący biszkopt wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem i zrolować.
200 ml śmietanki kremówki 30%
125 g serka mascarpone
4 czubate łyżki masy makowej (może być z puszki)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Serek mascarpone wymieszać z masą makową i żelatyną. Dodać do ubitej śmietanki i wymieszać.Ciasto rozwinąć, posmarować kremem makowym i ponownie zrolować. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki (najlepiej na całą noc). Po zastygnięciu można polukrować lub polać polewą .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/05/rolada-z-kremem-makowym.html