Wykonanie
Czy też macie czasem tak silne zachcianki, że moglibyście stanąć na uszach by je spełnić? Tort
śmietanowo -
brzoskwiniowy jest jedną z nich :) Błyskawiczny i łatwy w wykonaniu. Idealny na niedzielę do
kawy, ale świetnie sprawdzi się też na ważniejszych uroczystościach. Jest lekki i orzeźwiający. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (tortownica o średnicy 23cm)
Biszkopt:- 4
jajka- 1/2 szklanki krupczatki (lub
mąki tortowej)- 1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej- 1 szklanka
cukru pudru- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa:- 400ml
śmietany kremówki- puszka
brzoskwiń- 3 łyżki
cukru pudruPRZYGOTOWANIE:Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednym
żółtku, ciagle miksując.
Cukier puder,
mąki i proszek mieszamy i po troszku dodajemy do miszanej masy. Gotową przelewamy na blachę wyłożoną (tylko dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 30-35 minut (nie otwierając w tym czasie drzwiczek) aż się zarumieni.
Śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrem.
Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. Zimny
biszkopt przecinamy na pół długim nożem. Każdą warstwę smarujemy połową
śmietany i układamy połowę
brzoskwiń. Smacznego!