ßßß Cookit - przepis na Tort śmietanowo - brzoskwiniowy

Tort śmietanowo - brzoskwiniowy

nazwa

Wykonanie

Czy też macie czasem tak silne zachcianki, że moglibyście stanąć na uszach by je spełnić? Tort śmietanowo - brzoskwiniowy jest jedną z nich :) Błyskawiczny i łatwy w wykonaniu. Idealny na niedzielę do kawy, ale świetnie sprawdzi się też na ważniejszych uroczystościach. Jest lekki i orzeźwiający. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (tortownica o średnicy 23cm)
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki krupczatki (lub mąki tortowej)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 400ml śmietany kremówki
- puszka brzoskwiń
- 3 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku, ciagle miksując. Cukier puder, mąki i proszek mieszamy i po troszku dodajemy do miszanej masy. Gotową przelewamy na blachę wyłożoną (tylko dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 30-35 minut (nie otwierając w tym czasie drzwiczek) aż się zarumieni. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. Zimny biszkopt przecinamy na pół długim nożem. Każdą warstwę smarujemy połową śmietany i układamy połowę brzoskwiń. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2013/02/tort-smietanowo-brzoskwiniowy.html