Wykonanie
Czasem zostaje nam trochę
ziemniaków a czasem więcej i zazwyczaj je podsmażamy - ja postanowiłam zrobić je na słodko. Kiedyś robiłam rogaliki ziemniaczane - tym razem wymodziłam
ciasteczka, bo zapomniałam przepisu:) Wyszły smaczne :)
Ciastka ziemniaczane z
dżemem cukiniowo-
jabłkowym- 300 g
ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ( najlepiej z poprzedniego dnia)- 2
jajka- ok 1 szklanki
mąki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 50 ml
śmietanki kremówki ( 30% )- 150 g
cukru pudruZ wszystkich podanych składników prócz
dżemu zagniatamy elastyczne ciasto. Z tego ciasta formujemy różne kształty i wkładamy do środka
dżem. Tak przygotowane
ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( przy termoobiegu) na około 30 min.
Ciastka są upieczone w momencie kiedy na wierzchu robią się delikatnie brązowe :)