Wykonanie

Dzień dobry!Ostatnio rozgrzewałam Was kremem, ale już dzisiaj wrzucam coś lżejszego ze względu na panującą aurę za oknem. Jest pięknie, więc wychodźcie prędko z domu i łapcie jesienne promyki! My szykujemy się do
drogi, ale już we Wrocławiu udamy się na spacer i najlepsze włoskie
lody, jakie tylko znalazłam w tym
mieście, czyli do Tralalala . Słyszeliście? Jedliście? Lubicie? A może znacie jeszcze lepsze miejsce? Chętnie odwiedzę i zdam relacje.Składniki:około 500g startej
cukinii3
jajka ugotowane na twardosurowe
jajko100g
mąki70ml
mlekaząbek
czosnku1,5 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki
pieprzu1/3 łyżeczki mielonej
czerwonej paprykidodatkowo:opakowanie
wędzonego łososia150g
serka typu "Bieluch"150g
serka wieluńskiego2 łyżki
jogurtuodrobina mielonej
papryczki chilliświeża
miętacząstki
cytrynyPrzygotowanie:Startą
cukinię zasypujemy
solą i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie odlewamy wytworzoną
wodę, a do
cukinii dodajemy surowe
jajko,
mąkę,
mleko,
jajka ugotowane i pokrojone w kostkę oraz wszelkie
przyprawy. Wszystko energicznie mieszamy i łączymy ze sobą.Ciasto na placuszki wykładamy łyżką na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron po około 3 minuty. Placuszki powinny być delikatnie przyrumienione.W czasie, kiedy placuszki są na patelni możemy przygotować smarowidło. Oba rodzaje
serków łączymy ze sobą i dodajemy do nich
jogurt oraz
przyprawy.
Serek powinien być ostrzejszy, ale doprawiamy go wedle uznania.Gotowe podajemy z łyżeczką
serka i plastrem
łososia. Całość polecam skropić
sokiem z cytryny.Smacznego :)

