ßßß
Składniki na średni szynkowar :1 kg piersi z indyka bez skóry1,5 kg piersi z kurczaka bez skóry1 płaska łyżeczka cukru pudru1 płaska łyżka soli peklowej1 łyżeczka pieprzu mielonego1,5 łyżeczki żelatyny2 łyżki wody
Piersi z indyka i kurczaka mielimy maszynką o małych oczkach , dodajemy wodę , sól , pieprz , cukier i suchą żelatynę w proszku . Następnie długo i cierpliwie wygniatamy , mieszając mięso rękami , aż zacznie się porządnie kleić do rąk i utworzy zwartą kluchę . Do szynkowara wkładamy woreczek , a do niego wrzucamy wyrobione mięso , dokładnie upychając i dociskając aż pozbędziemy się powietrza . Wstawiamy do garnka z wodą , tak,żeby woda sięgała 2 cm niżej niż pokrywa . Gotujemy-parzymy w temperaturze 70 C , przez około 60 minut . Po tym czasie wyjmujemy szynkowar , otwieramy i odstawiamy całość do przestygnięcia. Ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na noc . Drugiego dnia możemy już wędlinę kroić . Smacznego 😉