Wykonanie
Uwielbiam
szynkowar , można za pomocą tego prymitywnego urządzenia wykonać naprawdę pyszne i zdrowe
wędliny dla najbliższych . Ta drobiowa szyneczka powstała z mieszanych
piersi kurczaka i
indyka . Prosty i nie skomplikowany przepis , a efekt jest wspaniały …Co tu wiele pisać , lepiej spróbować 😉
Składniki na średni
szynkowar :1 kg piersi z
indyka bez skóry1,5 kg
piersi z kurczaka bez skóry1 płaska łyżeczka
cukru pudru1 płaska łyżka
soli peklowej1 łyżeczka
pieprzu mielonego1,5 łyżeczki
żelatyny2 łyżki
wodyPiersi z
indyka i
kurczaka mielimy maszynką o małych oczkach , dodajemy
wodę ,
sól ,
pieprz ,
cukier i suchą
żelatynę w proszku . Następnie długo i cierpliwie wygniatamy , mieszając
mięso rękami , aż zacznie się porządnie kleić do rąk i utworzy zwartą kluchę . Do
szynkowara wkładamy woreczek , a do niego wrzucamy wyrobione
mięso , dokładnie upychając i dociskając aż pozbędziemy się powietrza . Wstawiamy do garnka z
wodą , tak,żeby
woda sięgała 2 cm niżej niż pokrywa . Gotujemy-parzymy w temperaturze 70 C , przez około 60 minut . Po tym czasie wyjmujemy
szynkowar , otwieramy i odstawiamy całość do przestygnięcia. Ostudzony
szynkowar wstawiamy do lodówki na noc . Drugiego dnia możemy już
wędlinę kroić . Smacznego 😉