Wykonanie
Następny wyrób z
szynkowara, to drobiowa
wędlinka śniadaniowa. Jest prosta , nie zawiera zbyt wielu dodatków i doskonale smakuje na kanapkach lub posiekana i dodana do sałatki .
Składniki :1 kg podudzi z
kurczaka-bez kości0,7 kg
piersi z kurczaka ( bez kości )1 łyżeczka
czosnku granulowanego2 łyżeczki
żelatyny1 łyżeczka
cukru pudru20 g
soli peklowej,
pieprz do smaku
Mięso płukamy , tniemy na małe kawałki i rozbijamy tłuczkiem , żeby zluzować włókna i ułatwić zlepianie się w całość . Mieszamy z
przyprawami,
solą i
żelatyną -solidnie przez parę minut . Do
szynkowara wkładamy woreczek ,
mięso ugniatamy w nim jak najciaśniej ,zamykamy i wstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia wkładamy
szynkowar z zawartością, do garnka z
wodą ,wyłożonego na dnie ścierką (
wody powinno być o 2 cm mniej, niż wysokość
szynkowara ) Gotujemy przez 1,5 godziny w temperaturze 75 C . Wyjmujemy z kąpieli
wodnej ,otwieramy pokrywę ,nie wyjmując
mięsa, odstawiamy do wystygnięcia , po czym wstawiamy na 12 godzin do lodówki . Gotowe -można wyjmować i zajadać .