ßßß Cookit - przepis na Miodowa szynka z piersi z kurczaka – szynkowar

Miodowa szynka z piersi z kurczaka – szynkowar

nazwa

Wykonanie

Kolejna drobiowa wędlina , bo takie maja u mnie w domu największe wzięcie. Jak mówię że drobiowe , to nawet wielbłąda, wciągną bez marudzenia z beduinem włącznie, tylko siodło wyplują bo żylaste 😉 . Przepis prosty i szybki do zrobienia ,nie licząc czasu peklowania ,a i składniki proste ( wielbłąda z zoo kraść nie trzeba,wystarczy kurczak z marketu ) . Wędlina wychodzi delikatna , aromatyczna i pyszna .
Składniki na mały szynkowar 0,9 L
2 piersi z kurczaka
3 udka tak zw. L
2 duże łyżki miodu
1 łyżeczka granulowanego czosnku
sól , pieprz do smaku
1 łyżeczka żelatyny ( czubata )
20 g soli peklującej
Piersi i udka nacieramy solą peklującą , odstawiamy na 24 godziny . Wyjmujemy z lodówki , udka odspajamy od kości i mielimy na bardzo drobnym sitku dwukrotnie , piersi kroimy w kostkę średniej wielkości -wkładamy do woreczka i lekko obtłukujemy tłuczkiem do mięsa ,żeby naruszyć włókna .
Wkładamy wszystko do miski, dodajemy miód, sól,pieprz,czosnek ,żelatynę i wyrabiamy ręką . Wkładamy woreczek do szynkowara i upychamy w nim ciasno naszą masę wędliniarską . Zamykamy , wkładamy do wody i parzymy w temperaturze 80 C przez 30 minut . Odstawiamy do wystygnięcia , wcześniej otwierając szynkowar ,ale nie wyjmując zawartości . Po tym czasie wkładamy na 8 godzin do lodówki, żeby mięso związało . Gotowe , można podawać ..świetnie smakuje szczególnie z żurawiną lub borówką 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/miodowa-szynka-piersi-kurczaka-szynkowar