Wykonanie
Pigwowiec to bardzo popularna ozdobna roślina , a do tego wiążąca niesamowite aromatyczne
owoce . Sok z tych cudeniek ,jest niesamowitym dodatkiem do wszelkich herbatek i z powodzeniem zastąpi
cukier , a do tego zwiera dużo witaminy C , która w okresie zimowym jest niezwykle cenna .
Zbieramy :Dowolną ilość
owoców pigwowca , bardzo żółtych i dojrzałych1 kg
cukruPigwę kroimy w cienkie plastry , pozbawiamy nasion i układamy w słoju , warstwowo -każdą warstwę przesypując obficie
cukrem . Odstawiamy na dwa trzy dni do chłodnego miejsca ,aż
owoce puszczą sok . Jak zobaczymy ,że ilość soku w słoju przestała się zwiększać , zlewamy go ,a
owoce wyciskamy przez gazę . Sok zagotowujemy i wlewamy na gorąco do słoików jeśli chcemy przechowywać go dłużej . Z tego soku można wykonać, niesamowita domową
galaretkę,
pigwową, dodając
żelatyny .