Wykonanie
Pyszne kluchy , co tu wiele pisać , mają tylko jedną wadę , narobi się przy nich człowiek , jak w
polu na sianokosach . Farsz ruski , doskonale do nich pasuje , tak jak do pierogów . Pracochłonne ,ale cóż czasem można zaszaleć , mniej więcej raz do roku , nie częściej, a wtedy mamy naprawdę pyszności na obiadek .. 😉
Składniki :ciasto :1 kg
ziemniaków gotowanych1 kg
ziemniaków surowych1
jajko2 łyżki
mąki kartoflanejszczypta
solimąka do posypania stolnicy -stołu , zwykła pszennafarsz :1 kostka
twarogu półtłustego 250 g6 gotowanych
ziemniaków4
cebule1 płaska łyżeczka świeżo mielonego
pieprzusól do smaku
Ziemniaki przeciskamy przez praskę .
Ser biały także przeciskamy przez praskę i dodajemy do
ziemniaków .
Cebulę obieramy , kroimy w kostkę i podsmażamy do miękkości , również przeciskamy przez praskę lub mielimy . Wszystko doprawiamy
solą ,
pieprzem i mieszamy dokładnie , odstawiamy na bok. Teraz robimy ciasto .
Ziemniaki ugotowane , przeciskamy dwukrotnie praską , lub mielimy maszynką o drobnych oczkach . Świerze
ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobniuśkich oczkach , odstawiamy do czasu , aż
woda odzieli się od
ziemniaków , przekładamy miąższ ziemniaczany, odciśnięty z
wody do miski ( fajnie wyciska się je przez gazę ) , do której dodajemy ugotowane
ziemniaki . Dosypujemy
mąkę ,
sól , wbijamy
jajko i wyrabiamy na masę . Będzie nieco luźniejsza niż typowe ciasto , gdyby zbyt płynęła , dodać można dodatkową ilość
mąki , ale nie zbyt dużo bo po ugotowaniu otrzymamy kamloty , zamiast pyz . Z powstałej masy odrywamy kawałek , mniej więcej łyżkę od zupy i kładziemy na ręku , robiąc dołek na nadzienie . W dołeczek wkładamy kulkę nadzienia i zamykamy , lekko toczymy po stolnicy wysypanej
mąką pszenną ,żeby uzyskać kulkę .Odkładamy na bok , na wysypany
mąką blat . W dużym garnku zagotowujemy
wodę i na wrzątek wrzucamy pyzy , nie za wiele , lepiej gotować je mniejszymi partiami wtedy się nie skleją . Jak pyzy wypłyną na wierzch to po około minucie od wypłynięcia można je wyłowić i podawać . Polecam 😉