ßßß
Składniki :ciasto :1 kg ziemniaków gotowanych1 kg ziemniaków surowych1 jajko2 łyżki mąki kartoflanejszczypta solimąka do posypania stolnicy -stołu , zwykła pszennafarsz :1 kostka twarogu półtłustego 250 g6 gotowanych ziemniaków4 cebule1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzusól do smaku
Ziemniaki przeciskamy przez praskę . Ser biały także przeciskamy przez praskę i dodajemy do ziemniaków . Cebulę obieramy , kroimy w kostkę i podsmażamy do miękkości , również przeciskamy przez praskę lub mielimy . Wszystko doprawiamy solą , pieprzem i mieszamy dokładnie , odstawiamy na bok. Teraz robimy ciasto . Ziemniaki ugotowane , przeciskamy dwukrotnie praską , lub mielimy maszynką o drobnych oczkach . Świerze ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobniuśkich oczkach , odstawiamy do czasu , aż woda odzieli się od ziemniaków , przekładamy miąższ ziemniaczany, odciśnięty z wody do miski ( fajnie wyciska się je przez gazę ) , do której dodajemy ugotowane ziemniaki . Dosypujemy mąkę , sól , wbijamy jajko i wyrabiamy na masę . Będzie nieco luźniejsza niż typowe ciasto , gdyby zbyt płynęła , dodać można dodatkową ilość mąki , ale nie zbyt dużo bo po ugotowaniu otrzymamy kamloty , zamiast pyz . Z powstałej masy odrywamy kawałek , mniej więcej łyżkę od zupy i kładziemy na ręku , robiąc dołek na nadzienie . W dołeczek wkładamy kulkę nadzienia i zamykamy , lekko toczymy po stolnicy wysypanej mąką pszenną ,żeby uzyskać kulkę .Odkładamy na bok , na wysypany mąką blat . W dużym garnku zagotowujemy wodę i na wrzątek wrzucamy pyzy , nie za wiele , lepiej gotować je mniejszymi partiami wtedy się nie skleją . Jak pyzy wypłyną na wierzch to po około minucie od wypłynięcia można je wyłowić i podawać . Polecam 😉