ßßß
Skład1 szklanka soczewicy zielo nej300 g wędzonego boczku2 cebulkisól , pieprz1 ząbek czosnku1 pęczek natki pietruszk iCiasto1 kg mąki2 jajkaszczypta cukru , szczypta soli0,5 l wody
Soczewicę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie , odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia . Cebulkę siekamy , boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy razem z cebulką na złoto , dodajemy soczewicę i dusimy smażąc jeszcze chwilę , solimy , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , pieprz .
Następnie wyłączamy gaz i dodajemy posiekaną natkę pietruszki . Odstawiamy do wystygnięcia . W między czasie sporządzamy ciasto na pierogi . D dużej miski wsypać i wlać wszystkie składniki na ciasto i wyrobić na gładką masę , musi odchodzić od rąk , jeśli trzeba można dolać wody (jeśli zbyt mało sprężyste ) lub dosypać mąki ( jeśli zbyt rzadkie ) , rozwałkować i powycinać kwadraty . Bierzemy w rękę jeden kawałek , ciasta i nakładamy łyżeczkę farszu ,składamy brzegi i zaklejamy , dociskając widelcem .
Mam nadzieję ,że każdy czytający wykaże się ogromną wyobraźnią, bo nie umiem procesu zlepiania inaczej opisaćPrzeprasza. Odkładamy na posypany mąką blat , w między czasie zagotowujemy wodę w garnku i wrzucamy pierożki na wrzątek , jak wypłyną są gotowe . Ja dodatkowo po ostygnięciu odsmażam je na patelni , dopiero wtedy są nieziemsko smaczne 😉