Wykonanie
Takie pierogi , to mała odmiana od tradycyjnych wersji . Farsz jest bardzo smaczny i nietypowy , ale wart zastosowania . Najsmaczniejsze są odsmażone na złoty kolor . Doskonałe na świąteczny stół lub na codzienny obiad . Pyszne i aromatyczne
Skład1 szklanka
soczewicy zielo nej300 g
wędzonego boczku2
cebulkisól ,
pieprz1 ząbek
czosnku1 pęczek
natki pietruszk iCiasto1 kg
mąki2
jajkaszczypta
cukru , szczypta
soli0,5 l
wodySoczewicę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie , odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia .
Cebulkę siekamy ,
boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy razem z
cebulką na złoto , dodajemy
soczewicę i dusimy smażąc jeszcze chwilę , solimy , dodajemy wyciśnięty praską
czosnek ,
pieprz .
Następnie wyłączamy gaz i dodajemy posiekaną
natkę pietruszki . Odstawiamy do wystygnięcia . W
między czasie sporządzamy ciasto na pierogi . D dużej miski wsypać i wlać wszystkie składniki na ciasto i wyrobić na gładką masę , musi odchodzić od rąk , jeśli trzeba można dolać
wody (jeśli zbyt mało sprężyste ) lub dosypać
mąki ( jeśli zbyt rzadkie ) , rozwałkować i powycinać kwadraty . Bierzemy w rękę jeden kawałek , ciasta i nakładamy łyżeczkę farszu ,składamy brzegi i zaklejamy , dociskając widelcem .
Mam nadzieję ,że każdy czytający wykaże się ogromną wyobraźnią, bo nie umiem procesu zlepiania inaczej opisaćPrzeprasza. Odkładamy na posypany
mąką blat , w
między czasie zagotowujemy
wodę w garnku i wrzucamy pierożki na wrzątek , jak wypłyną są gotowe . Ja dodatkowo po ostygnięciu odsmażam je na patelni , dopiero wtedy są nieziemsko smaczne 😉