ßßß Cookit - przepis na Pieczeń ziołowa do chleba lub na obiad

Pieczeń ziołowa do chleba lub na obiad

nazwa

Wykonanie

Po dzisiejszych porannych zakupach i widoku „pysznych” fabrycznych wędlin za ladą , stwierdziłam że mam ochotę na kawałek prawdziwego mięska o zwartości mięsa w mięsie 100% ,a nie 70 czy 30 % jak krzyczy info z ulotek . Tak więc dzisiaj robię coś na kanapki …no można tez będzie odgrzać i podać do obiadu z sosem .. jednym słowem pieczeń wielozadaniowa z prawdziwego mięcha ! 😉
1 kg łopatki odtłuszczonej
300 g mięsa mielonego indyczego lub drobiowego
pęczek świeżych ziół : natka pietruszki , tymianek,szałwia ,majeranek .
1 jajko , 1 łyżka bułki tartej , sól ,pieprz , folia aluminiowa do zawijania
Łopatkę przekrawamy na pół, nie rozcinając do końca i rozklepujemy najcieniej jak się da. W misce rozrabiamy mielone razem z jajkiem i bułką tartą ,dodając sól,pieprz i posiekane zioła ( odrobinę zostawiamy ) . Łopatkę rozkładamy na folii aluminiowej i smarujemy masą z mięsa mielonego i ziół , zawijamy w ciasną roladę ( nic nie szkodzi jeśli jest nieforemna -folia ją uformuje ) ,posypujemy resztką ziół i odrobiną soli z pieprzem . Owijamy całość szczelnie folią do pieczenia tworząc duży cukierek -troszkę tak jak na filmach sensacyjnych zawija się zwłoki w dywan 😉 . Wkładamy na blaszkę do pieczenia, wlewamy tyle wody ,żeby pokryła dno . Pieczemy w 160 C przez około 60 minut bez termoobiegu . Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy pieczeń w środku do momentu wystygnięcia ( fajnie dojdzie i nie straci soczystości ) Rozwijamy i kroimy dopiero jak pieczeń całkowicie wystygnie . Super smakuje na kanapkach z sosem chrzanowym lub czosnkowym ,sałatą i pomidorkiem lub kiszonym ogórem, ale dobra jest także podana na ciepło do ziemniaczka i tartych buraczków . Smacznego !
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/pieczen-ziolowa-do-chleba-lub-na-obiad