Wykonanie
Dziś mój eksperyment kulinarny - dawno już nie miałam okazji poszaleć w kuchni więc gotowanie sprawiło mi podwójną przyjemność:) jest to danie w miarę tanie, szybkie ale niezwykle smaczne.
Zioła,
kapusta,
cebula no i oczywiście
mięsko i
ryż - wszystko zapieczone a nie gotowane czy smażone - takie gołąbki troszkę w innym wydaniu. Polecam serdecznie jako danie obiadowe lub na kanapki :)- 1 kg
mięsa mielonego- 2 woreczki ugotowanego
ryżu ( 200g)- 2
jajka- 3-4 łyżki
bułki tartej- kilka listków poszatkowanej
białej kapusty- 1
cebula- 3 ząbki
czosnku- garść ( spora) ulubionych świezych
ziół ( u mnie
lubczyk,
natka pietruszki,
szczypiorek,
koper,
rozmaryn,
tymianek,
szałwia)-
sól,
pieprz do smaku-
oliwa ,
majeranek do posypania wierzchu
Cebulę obieramy, drobno kroimy,
czosnek siekamy . Podsmażamy chwilę wszystko na odrobinie
oliwy bądź
oleju.
Mięso łączymy z
ryżem,
kapustą, podsmażoną
cebulą i
czosnkiem.
Zioła siekamy drobno i dodajemy do masy. Wbijamy
jajka, dodajemy
bułkę tartą i mieszamy wszystko dokładnie. Na koniec doprawiamy
solą i
pieprzem. Długą keksówkę wykładamy folią aluminiową i wkładamy tam masę
mięsną. Polewamy wierzch
oliwą i posypujemy obficie
majerankiem. Pieczemy w temp.180C ( termoobieg) przez około godzinę.

