Wykonanie
Kolejna odsłona mojej ukochanej
młodej kapusty ,
mogę ją wcinać na okrągło i w zasadzie nic innego do szczęścia mi nie potrzeba .Nasz
królik ,jako jedyny podziela moje zdanie 😉 Reszta rodzinki , kategorycznie odmawia żywienia się tylko kapuchą i traktuje ją jako dodatek do ..mięcha , no cóż owca w stadzie wilków 😉 To wspaniałe lekkie i pyszne warzywo , które można przyrządzać na tysiące sposobów i chyba nie da się go popsuć 😉
Składniki :1 główka
młodej kapusty – jak największa200 g
pieczarek2 łyżki
masłaszczypta mielonej
gałki muszkatołowej1 ząbek
czosnkusól ,
pieprz do smaku100 ml słodkiej
śmietankiKapustę szatkujemy lub kroimy na kawałki .
Pieczarki kroimy w plastry , podsmażamy na
maśle , z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem . Jak
pieczarki już się ze
złocą , d odajemy
kapustę , solimy , dorzucamy gałkę ,
pieprz i dusimy na małym ogniu , co jakiś czas mieszając .
Po około 15 minutach dodajemy
śmietankę , dusimy jeszcze 5-6 minut . Gotowe , świetna przystawka lub po prostu lekkie danie główne , ja ją po prostu uwielbiam 😉