Młoda kapusta z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Kolejna odsłona mojej ukochanej młodej kapusty , mogę ją wcinać na okrągło i w zasadzie nic innego do szczęścia mi nie potrzeba .Nasz królik ,jako jedyny podziela moje zdanie 😉 Reszta rodzinki , kategorycznie odmawia żywienia się tylko kapuchą i traktuje ją jako dodatek do ..mięcha , no cóż owca w stadzie wilków 😉 To wspaniałe lekkie i pyszne warzywo , które można przyrządzać na tysiące sposobów i chyba nie da się go popsuć 😉
Składniki :
1 główka młodej kapusty – jak największa
200 g pieczarek
2 łyżki masła
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
1 ząbek czosnku
sól , pieprz do smaku
100 ml słodkiej śmietanki
Kapustę szatkujemy lub kroimy na kawałki . Pieczarki kroimy w plastry , podsmażamy na maśle , z przeciśniętym przez praskę czosnkiem . Jak pieczarki już się ze złocą , d odajemy kapustę , solimy , dorzucamy gałkę , pieprz i dusimy na małym ogniu , co jakiś czas mieszając .
Po około 15 minutach dodajemy śmietankę , dusimy jeszcze 5-6 minut . Gotowe , świetna przystawka lub po prostu lekkie danie główne , ja ją po prostu uwielbiam 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/mloda-kapusta-z-pieczarkami