ßßß
Składniki0,5 kg karkówki bez kości jak najchudszej50 ml ciemnego sosu sojowegosól do smaku1 łyżka cukru – płaskapłaska łyżeczka chilli ( jeśli nie lubimy ostrych potraw dajemy mniej )4-5 dużych ząbków czosnkuolej do smażeniamakaron sojowy z tapioką – paczkapęczek szczypiorku
Karkówkę nacieramy wyciśniętymi praską ząbkami czosnku , chilli , zalewamy sosem sojowym, cukrem i odstawiamy na całą noc do lodówki . Makaron sojowy przyrządzamy wg. opisu na opakowaniu , odcedzamy , odstawiamy na bok . W brytfance rozgrzewamy olej i wkładamy do niej karkówkę , zalewając marynatą , która zebrała się w misce . Przykrywamy pokrywką i smażymy , dusząc na wolnym ogniu około 1,5 godziny , często obracając , aż mięso da się rozdzielać widelcem bez użycia noża 0 gdyby podczas duszenia sos odparował dolewamy 0,5 szklanki wody i dusimy dalej . Jak mięso zrobi się miękkie , przekładamy na deskę i kroimy , rozdzielając widelcem na kawałki , całość z powrotem wkładamy do brytfanki , w pozostały po pieczeniu sos , doprawiamy solą jeśli jest taka potrzeba , podgrzewamy jeszcze około 5 minut i wykładamy na makaron sojowy , obficie posypując szczypiorkiem . Gotowe , pyszne , pachnące o niesamowitym smaku .. 😉