ßßß
Składniki :1 kg żeberek -pasek1 łyżka płaska przyprawy pięć smaków1 łyżka sosu sojowego1 łyżeczka cukru1 ząbek -duży lub dwa mniejsze- czosnku2 łyżki olejusól , chilli do smaku
Żeberka płukamy i kroimy w średniej grubości kawałki , nie za cienkie ,żeby nie wyschły , nie za grube -to się równo upieką . Do miseczki wlewamy olej , sos sojowy, cukier, przyprawę pięć smaków , wyciśnięty praską czosnek , chilli ,sól do smaku i wszystko mieszamy . Tą marynatą nacieramy żeberka i odstawiamy , najlepiej na całą noc do lodówki , wtedy smaki się przegryzą z mięsem . Żeberka wykładamy na blaszkę do pieczenia , oblewając resztką zalewy w której się marynowały , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C ( ważne żeby był nagrzany , wtedy pozostaną soczyste ) i pieczemy około 40 minut , kontrolując ,czy się nie przypalają i w razie potrzeby obracając mięso . Po tym czasie powinny być gotowe . Podajemy z..serwetką lub wodą do płukania rąk 😉