Wykonanie
Babka na szybko wystarczy wszystkie składniki wymieszać i do pieca. Z dodatkiem
jogurtu naturalnego i ale za to bez
jajek. Wilgotna, puszysta i słodka :D Jej
słodycz fantastycznie kontrastuje z kwaśnymi kuleczkami
żurawiny.Składniki:330 g przesianej
mąki200 g drobnego
cukru do wypieków500 ml
jogurtu naturalnego ( u mnie Strzałkowo)200 ml
oleju1 łyżka
cukru waniliowego2 łyżeczki
sodyszczypta
soliodrobina
oleju i
bułki tartej/kaszy
manny do oprószenia formy120 g
żurawinyForemka 18x29 cm może też być keksówka, foremka do babki albo tortownica 21 cmFormę natłuść i oprósz
bułką tartą albo
kaszą manną. Wszystkie składniki oprócz
żurawiny włóż do miski i zmiksuj (2-3 minuty) do połączenia się składników. Dodaj
żurawinę i delikatnie wymieszaj. Przelej do foremki i piecz w 175*C (dolna grzałka i termoobieg) do suchego patyczka około 45-50 minut. Po częściowym przestudzeniu wyjmij z formy i jeśli chcesz oprósz
cukrem pudrem.