ßßß Cookit - przepis na Ekspresowa babka z żurawiną

Ekspresowa babka z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Babka na szybko wystarczy wszystkie składniki wymieszać i do pieca. Z dodatkiem jogurtu naturalnego i ale za to bez jajek. Wilgotna, puszysta i słodka :D Jej słodycz fantastycznie kontrastuje z kwaśnymi kuleczkami żurawiny.
Składniki:
330 g przesianej mąki
200 g drobnego cukru do wypieków
500 ml jogurtu naturalnego ( u mnie Strzałkowo)
200 ml oleju
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki sody
szczypta soli
odrobina oleju i bułki tartej/kaszy manny do oprószenia formy
120 g żurawiny
Foremka 18x29 cm może też być keksówka, foremka do babki albo tortownica 21 cm
Formę natłuść i oprósz bułką tartą albo kaszą manną. Wszystkie składniki oprócz żurawiny włóż do miski i zmiksuj (2-3 minuty) do połączenia się składników. Dodaj żurawinę i delikatnie wymieszaj. Przelej do foremki i piecz w 175*C (dolna grzałka i termoobieg) do suchego patyczka około 45-50 minut. Po częściowym przestudzeniu wyjmij z formy i jeśli chcesz oprósz cukrem pudrem.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/09/ekspresowa-babka-z-zurawina.html